Ставропігію Вселенського патріархату в Україні очолив Михайло Аніщенко

 

Ставропігію Вселенського патріархату в Києві очолив архімандрит Михайло Аніщенко. 

Рішення про це прийнято на засіданні синоду 9-11 січня, яке відбулося в Стамбулі і в рамках якого було підписано томос про автокефалію Православної церкви України, передає ТСН.

В Україні отця Михайла пам’ятають зі служіння в храмі Всіх Святих землі Волинської.

“Це наш земляк з Луцька. Нещодавно повідомили, що його призначили головою ставропігії Вселенської патріархії в Києві”, – повідомив священик Віктор Мартиненко.

За його словами, останні десять років архімандрит Михайло навчався в Греції і здійснював служіння настоятелем у храмі Аліпія Стовпника в Анталії – це Писидійська митрополія Вселенського (Константинопольського) патріархату.

 

Як інформувала “Новинарня“, в суботу, 5 січня у Стамбулі, в патріаршому храмі Святого Георгія, відбулася церемонія підписання Вселенським патріархом Варфоломієм томосу про автокефалію Православної церкви України. Було оприлюднено його переклад із старогрецької.
6 січня документ було передано митрополиту Київському Епіфанію під час співслужіння його та патріарха Варфоломія.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Патріарх Варфоломій оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві. Собор відбувся 15 грудня. Главою єдиної ПЦУ був обраний митрополит Епіфаній (Думенко).

Ставропігія – автономна православна церковна одиниця (парафія, монастир, братство), яка підлягає під юрисдикцію не місцевого ієрарха, а безпосередньо патріархова й користується спеціальними правами.
Раніше в Україні право ставропігії надавали константинопольські (до 1686 р.), а згодом московські патріархи (до початку 18 ст.). Цим правом скористалися деякі церковні братства, які під час релігійної боротьби стали в оборону Православ’я, поборюючи деякі заходи місцевих єпископів.

18 жовтня Верховна Рада ухвалила закон про передачу Андріївської церкви в Києві у постійне користування Вселенському патріархату, що де-факто є частиною плану з надання церкві України томосу про автокефалію.

Законопроект про передачу Андріївської церкви Вселенському патріархату подав президент Петро Порошенко.
У документі зазначається, що держава намагається всебічно надавати підтримку, в межах чинного законодавства, процесові створення в Україні помісної церкви та допомагає створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату.

Закон встановлює, що Андріївська церква Національного заповідника “Софія Київська” (м. Київ, Андріївський узвіз, 23), “яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій”.
Закон набув чинності 15 листопада.
Раніше Андріївська церква перебувала в користуванні УАПЦ.

Читайте також:
В Андріївській церкві відбулася перша літургія Вселенського патріархату. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна