Росія не атакує, але зосереджує зусилля на Маріупольському напрямку, – Наєв

 

Ситуація на сході України характеризується тим, що Росія наразі не атакує, але зосереджує зусилля на Маріупольському напрямку та на Азові.
Як передає “Новинарня“, про це заявив командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв’ю австрійському виданню Wiener Zeitung.

“Ситуація на передовій може бути охарактеризована як стабільна і контрольована, незважаючи на її складність. Російські окупаційні сили не атакують, але це не означає, що вони припинили свої спроби провокувати подальший конфлікт. На даний час ворог зосереджує свої зусилля в основному на Маріупольському напрямку і в районі Азовського моря“, – сказав командувач ООС.

За його словами, Азовське море становить “особливий інтерес для Росії, оскільки Москва бачить можливість для подальшого просування по території України”.

“І перш за все, Москва хоче створити сухопутний коридор до окупованого Росією Кримського півострова”, – додав Наєв.

Відповідаючи на запитання журналіста, він підкреслив, що “найбільші труднощі для Об’єднаних сил, а також для всієї України – це постійне нагнітання напруженості через Російську Федерацію”.

“…Режим Володимира Путіна намагається відвернути громадян від постійно зростаючої політичної та економічної кризи в середині країни, дестабілізуючи країни, які, на думку Кремля, потребують «братньої допомоги». Я маю на увазі Абхазію, Північну Осетію або Придністров’я. І нині в цьому списку знаходяться Крим, Східна Україна та Сирія. Там, де з’являється Росія, виникають економічні та соціальні проблеми, військові конфлікти та конфронтації”, – наголосив Наєв, додавши, що “російські кораблі і літаки регулярно наближаються до кордонів країн Балтії, Скандинавії та Туреччини”, і “ставлення Кремля до країн, які не згодні з політикою Москви, стає все більш жорстким”.

Щоб стабілізувати ситуацію для місцевого населення, “ми повинні спочатку подолати ворога на Донбасі – це зрозуміло. Однак важливо відновити інфраструктуру в регіоні і створити умови для покращення рівня життя людей в зоні конфлікту”, сказав КОС.

Він заявив, що українські війська “чітко дотримуються Мінських домовленостей і, перш за все, режиму припинення вогню”.

“Ми також дотримуємося режиму тиші під час релігійних свят або на початку нового навчального року. В той же час, супротивник завжди використовує перемир’я для перегрупування військ і проведення нових провокацій – і це може бути підтверджено не тільки нашими солдатами, а й міжнародними спостерігачами. Тому треба сказати, що ми вимушені відбити російську агресію зі зброєю в руках”.

“Є тільки один шлях примусити російські окупаційні війська дотримуватись режим припинення вогню: нам потрібна чітка позиція міжнародної спільноти щодо засудження агресивних дій Росії. Нам потрібна також максимально можлива публічність й постійне інформування щодо порушення режиму припинення вогню з боку російської сторони в міжнародних ЗМІ та подальші жорсткі санкції проти держави-агресора Росії. Керівництво так званих “псевдореспублік” цілком залежить від Кремля, і тільки Москва здатна зупинити конфлікт на Донбасі. Ми маємо право реагувати на ворожі провокації або ставати активними, коли на карту поставлено життя чи здоров’я військовослужбовців або цивільних осіб”, – наголосив генерал Наєв.

При цьому він визнав, що “єдине рішення для конфлікту на Донбасі є політичне”.

“Лише переговори забезпечать відновлення територіальної цілісності нашої держави. Це має бути досягнуто зусиллями не тільки України, а й світової дипломатії і всієї міжнародної спільноти, здатної поставити Росію на місце”, – сказав командувач.

За його словами, миротворча місія ООН “безумовно” може сприяти стабілізації – “але, звичайно, тільки на тих умовах, про які домовляється керівництво нашої держави”.

Як інформувала “Новинарня“, з 29 грудня ТКГ оголосила про “новорічне-різдвяне перемир’я” на Донбасі. Відтоді кількість обстрілів у зоні ООС значно зменшилася, Збройні сили України зазнали лише однієї бойової втрати.

Читайте також:
Командувач ООС Наєв звернувся до жителів Донбасу

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна