Реабілітація мистецтвом: актор-АТОвець Олег Шульга “Бандерас” очолив театральну резиденцію для ветеранів

 

Благодійний фонд “Творча Криївка”, який із 2014 року займається творчою реабілітацією учасників війни на Сході, виходить на новий рівень своєї діяльності – починає реабілітаційні проекти, пов’язані не лише з живописом та образотворчим мистецтвом. Нові напрямки “Мистецьких резиденцій для бійців” – театр, література, кіно.

“Трьома з чотирьох резиденцій погодилися керувати ветерани, які колись були в нас на реабілітації та професійно пов’язані з цими галузями”, – каже голова БО “МБФ Творча Криївка”, авторка методу творчої реабілітації Віталіна Маслова.

За її словами, театральна резиденція запланована на квітень (відбір – у лютому), літературна – влітку, кіносценарна – у жовтні, образотворча – у грудні 2019 року.
Відбір учасників (а їх буде по 12) відбуватиметься у вигляді кастингів у Києві, Дніпрі, Харкові, Львові та Івано-Франківську.

Анкету для ветеранів, які хочуть взяти участь у театральному проекті – за посиланням тут.

Очікується, що в процес включаться та будуть менторами знані митці – письменники Юрій Андрухович і Тарас Прохасько в літературній резиденції, кінорежисер Заза Буадзе – у сценаріях.

Першу, театральну, резиденцію погодився очолити актор театру й кіно Олег Шульга – той самий, що сам брав участь в АТО 2014-2015 років і зіграв головну роль у бойовику “Позивний Бандерас”.

“Позивний “Бандерас”. Кадр із фільму

Олегові 39 років, він уродженець Дніпра. Закінчив фізико-технічний факультет Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, отримав спеціальність “інженер-механік ракетно-космічних літальних апаратів”. Після закінчення вишу півтора року пропрацював інженером на Нижньодніпровському турбопрокатному заводі. Із 2003 року – актор Дніпровського драматичного молодіжного театру “Віримо”.
Учасник двох Майданів.
Був мобілізований до ЗСУ в серпні 2014 року. Два місяці провів в учебці, пройшов курси коригувальників артвогню. Надалі мотопіхотний батальйон Шульги виконував завдання в Луганській області – у районі селищ Золоте, Трьохізбенка, згодом був приписаний до 55-ї артилерійської бригади.
Після демобілізації 2015 року офіцер запасу Шульга продовжив грати в театрі й кіно. Відомий за ролями у фільмах “Позивний Бандерас” (Антон Саєнко “Бандерас”) і “Червоний” (роль – Віктор Гуров).

Пропонуємо інтерв’ю з Олегом Шульгою про його участь у проекті “Творчої криївки” та бачення особливостей акторської професії.

Актор Олег Шульга пройшов і АТО, і реабілітацію у “Творчій Криївці” в Карпатах

  • Олеже, розкажіть, про ваш шлях до акторської професії.

– У театр я потрапив у підлітковому віці, коли мені було 14 років. Мій старший брат Ігор Шульга, унікально талановитий актор, привів мене познайомитись з театром-студією “Віримо!”. З того часу я і працюю в театрі.

Спочатку це було захоплення товариством старших, дуже талановитих і натхненних людей. Але з часом, в розвитку від аматорства до професійного актора, прийшло усвідомлення, що театр як такий є дуже важливою і абсолютно необхідною справою в нашому суспільстві. Ми всі, я і мої товариші, стали акторами, а студія виросла у театр “Віримо!”. Безумовно, це було б неможливо без нашого художнього керівника і учителя Володимира Петренка.

  • Що для вас означає бути актором?

– Бути актором – це створювати життя. Актор створює образ, дає йому можливість зробити вчинки, пережити їх наслідки, усвідомити, змінитися. Тобто я маю можливість прожити окрім свого іще чиєсь життя. І як наслідок отримати життєвий досвід – і ще один, і ще, і ще… Акторство – це спосіб пізнання.

  • Які якості розвиває в людині заняття акторською майстерністю? Чим актор відрізняється від людей інших професій?

– Перерахувати всі якості, які розвиває в акторі його фах, мабуть, неможливо. Уявіть собі, що ви все життя досліджуєте і розвиваєте свою емоційну природу, розширюєте фізичні можливості, підвищуєте свій інтелектуальний рівень, вивчаєте і працюєте з духовною складовою вашої особистості.

В ідеалі, актор – це абсолютно гармонійно розвинена особистість. В реальному житті, ми прагнемо до нього, наближаючись до ідеалу в більшій або меншій мірі.

  • Ви погодилися керувати театральною резиденцією “Творчої Криївки”. Що відбуватиметься під час тритижневої резиденції та після неї? Що очікує на учасників?

– Під час театральної резиденції ми збираємось створити виставу на матеріалах реальних спогадів бійців, а акторами у цій виставі будуть самі ветерани.

Але це лише формальна відповідь – наші очікування насправді є в іншій площині.

Ми хочемо, щоб ветерани набули особливого досвіду: виокремили частину свого життя і поставилися до нього як до матеріалу для роботи. Щоб вони наважилися висловитись на весь світ (бо глядацька зала для актора уособлює світ). Тут мають відбутися перетворення з “людини” в “автора”, з “людини” у “виконавця”.

І це ще не все. Окрім терапевтичного ефекту для учасників, ми стимулюємо певний діалог в українському суспільстві і ще раз наголошуємо на воєнній проблематиці у площині сучасного театрального мистецтва.

  • Чому ви вирішили взяти участь у новому проекті “Творчої Криївки”?

– Із “Творчою Криївкою” я познайомився в грудні 2015 року, коли сам проходив психологічну реабілітацію після служби в зоні АТО. Тоді я був неймовірно здивований, як це впливає на мене, та ще більше – як це впливає на інших бійців, на людей чиє життя ніколи не було напряму пов’язане з художньою творчістю. Під час занять звичайні чоловіки, обсмалені війною ветерани, раптом оживали, їхні очі сяяли, це перетворення дивувало й їх самих.

Бійці, які проходять курс реабілітації у “Творчій Криївці”, перетворюються зі “споживачів” енергії та ресурсів на “генератори”. Ці люди хочуть жити і мають сили та бажання змінювати світ навколо. На мій погляд, ця унікальна організація має не тільки вижити в наш складний час, але й варто було б метод реабілітації Віталіни Маслової розповсюджувати.

Я хочу долучитися до цієї шляхетної і важливої справи, і мені здається, що я можу бути в цьому корисним.

Олег Шульга

  • “Бути тут і зараз” – чому ваш майстер-клас називається саме так?

– “Бути тут і зараз” – це, мабуть, один з найважливіших аспектів акторства, за допомогою якого і створюється на сцені Життя. Проте в повсякденному житті ми, як не дивно, не завжди існуємо “тут і зараз”. Багато чого проходить повз нашу увагу й свідомість. Я маю на увазі красу природи, людей навколо, взаємодію зі світом і, навіть іноді, наших найближчих людей. У цьому випадку, акторська навичка бути ввімкненим в життя тут і зараз – це те, що може бути цікаво всім.

– Що відбуватиметься під час майстер-класу? Що робитимуть його учасники?
– Сподіваюся, це буде цікаво, захоплююче, весело і навіть іноді смішно. Бо актор вчиться у грі і граючись. Збоку це буде трохи дивно: ми будемо ходити, дихати, промовляти слова чи звуки, бігати, плазувати, дивитися, уявляти – бавитися. Але ці ігри, насправді, дають можливість зосередитися на відчуттях , свідомо зробити найпростіші дії, зрозуміти, як з’являються цілі, хоча б ігрові, і як вони досягаються.

  • Кого ви очікуєте побачити на майстер-класі?

– Я не маю певного очікування, бо впевнений, що життя непередбачуваніше за найбурхливішу уяву. Хоча… якщо розділити людей на акторів і неакторів, то я готуюсь до зустрічі з останніми. Неакторами.

  • Бойовий, військовий досвід українців, здобутий у роки війни з Росією – на вашу думку, яка його вага та значення?

– Поки війна триває, навряд ми зможемо усвідомити сутність подій, які відбуваються, і побачити весь контекст. Та, мабуть я не помилюсь, якщо скажу, що війна (нав’язана нам Росією війна) діє на суспільство як каталізатор, притому на всі можливі суб’єкти нашого суспільства. На тих, хто прагне перемоги України і на тих, хто шукає особистої вигоди. Дай Боже, щоб із загальної маси українців людей першого типу викристалізувалося більше, ніж других.


Театральна резиденція для бійців
від “Творчої Криївки”

В рамках соціально-мистецького проекту “Мистецькі резиденції для бійців” запрошуємо учасників війни на Донбасі взяти участь в проекті документального театру.

Ваша особиста життєва історія може стати частиною загальної історії вистави, а ви – отримаєте новий досвід співтворення вистави, взаємодії в групі побратимів, яка набуватиме акторські навички.

Планується декілька виступів по Україні та участь у європейських фестивалях.

Деталі та подробиці ми повідомимо додатково тим, хто заповнив анкету:
https://docs.google.com/forms/d/1C6YXzDEzXuN08qapOchFrmcFiz7G3zmx32QtUr8X3QY/viewform?edit_requested=true#responses


Читайте більше про “Творчу Криївку” та її проекти в попередніх матеріалах “Новинарні“:
Три роки “Творчої Криївки”: реабілітація мистецтвом, і не тільки

“Творча криївка” потребує підтримки для реабілітації бійців АТО. Розповіді засновниць та учасника

Ветеран АТО у “Творчій криївці”: реабілітація малюванням

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна