Міноборони РФ просить про дозвіл збивати цивільні літаки над Росією

 

Міністерство оборони Росії підготувало проект постанови, згідно з яким дозволяється збивати цивільні літаки, які порушили російський кордон.

Документ “Про порядок застосування зброї і бойової техніки при охороні державного кордону РФ в повітряному просторі РФ” опублікований на сайті  російського уряду.

У документі йдеться про те, мовляв, якщо літак не реагує, коли “йому подаються радіокоманди або візуальні сигнали і продовжує політ углиб території або до найважливіших об’єктів Російської Федерації”, то повітряне судно примушуватимуть до посадки на аеродром або до виходу за межі російського повітряного простору.

У проекті постанови зазначається: якщо екіпаж цивільного або іншого літака відмовляється виконувати наказ на посадку або виліт за межі повітряного простору, і політ літака загрожує “масовою загибеллю людей, екологічною катастрофою або нападом на стратегічні об’єкти”, то його можна буде збивати.

Автори документа уточнюють, що за відсутності такої небезпеки “зброю і бойову техніку чергових сил на ураження не застосовують”. Однак, як військові визначатимуть ознаки подібної небезпеки від цивільного літака, не уточнюється.

Згідно з постановою, російські військові повинні застосовувати заходи з реагування вже в тому випадку, якщо літак-порушник наблизиться до держкордону на 50 км.

Для Східного військового округу така відстань складає 100 км і менше, а в прикордонній приморській смузі — 150 км.

Наразі проект пропонують для обговорення.

Читайте також:
У Росії прототип аеротаксі впав у замет через хвилину польоту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна