Уряд Франції посилить відповідальність за деструктивні дії “жовтих жилетів”

 

Прем’єр-міністр Франції Едуар Філіп оголосив про наміри покарати людей, які беруть участь у несанкціонованих вуличних протестах протести, та змусити їх відшкодовувати завдані збитки.

Як передає BBC, французький уряд збирається розробити нове законодавство проти порушників серед протестувальників і заборонятиме носіння масок на демонстраціях.

За його словами, 80 тисяч співробітників сил безпеки будуть розгорнуті до наступної очікуваної хвилі протестів.

Після нового року протести “жовтих жилетів” із силовими акціями продовжилися. Зокрема, минулими вихідними протестувальники розгромили ворота урядової установи.

Філіп зазначив, що уряд підтримає “новий закон, який карає тих, хто не поважає вимогу узгоджувати протести, тих, хто бере участь у несанкціонованих демонстраціях, і тих, хто приходить на демонстрації з масками на обличчях”.

Ідентифікованим порушникам порядку заборонятимуть брати участь у демонстраціях – так само, як певним футбольним хуліганам було заборонено ходити на стадіони, зазначив він.

За словами глави уряду, закон буде спрямований на те, щоб “порушники, а не платники податків”, сплатили за шкоду, завдану бізнесу і майну під час акцій протестів.

Нагадаємо, протести “жовтих жилетів” у Франції почалися 17 листопада. На акції вийшли водії, незгодні з підвищенням податку на пальне. Хоча французька влада пішла на поступки і скасувала заплановане підвищення податку на паливо, а також підвищення цін на електрику та газ, протестувальники розширили коло вимог – починаючи від підвищення зарплат, зменшення податків і завершуючи вимогою відставки президента. Протести супроводжуються сутичками з поліцією й погромами магазинів, кав’ярень тощо.
У відповідь на протести президент Франції Еммануель Макрон 10 грудня оголосив низку заходів щодо поліпшення соціально-економічного становища.

Читайте також:
Наївно думати, що “жовті жилети” у Франції інспіровані Кремлем, – Єрмоленко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна