Білий дім без сповіщення понизив статус представництва ЄС у США

 

Адміністрація президента Дональда Трампа наприкінці 2018 року понизила дипломатичний статус представництва Європейського Союзу в США, не сповістивши про свій крок Брюссель.

Про це пише англомовна служба Deutsche Welle.

Своїм рішенням, про яке раніше не було відомо, Державний департамент США понизив дипломатичний статус делегації ЄС у Вашингтоні від держави-члена до міжнародної організації.

“Ми точно не знаємо, коли вони це робили, тому що, дуже доречно, вони забули повідомити про це нас”, – сказав у коментарі DW компетентний посадовець ЄС.

За інформацією джерела, в Брюсселі це рішення сприйняли погано. Проте офіційна відповідь ЄС наразі не готова і все ще обговорюється.

Делегація ЄС зауважила, що їхній представник у Вашингтоні не був запрошений на певні події наприкінці минулого року. Остаточне підтвердження пониження статусу європейцям надали чиновники, які організували державний похорон президента Джорджа Буша-старшого.

Європейські дипломати вважають, що зниження статусу фактично відбулося наприкінці жовтня або на початку листопада.

Представник ЄС зазначив, що зміна статусу представництва будь-якої з країн – не рідкість, але вона зазвичай відбувається зі зміною адміністрації, а не через два роки після перестановок в керівництві країни. Крім того, про свій намір місію повідомляють заздалегідь у письмовому вигляді.

Держдепартамент США не надав коментар щодо цього питання, заявивши, що працює в обмеженому режимі у зв’язку з шатдауном (незатвердженням бюджету) уряду.

Читайте також:
Дональд Трамп наказав вивести частину військ США з Афганістану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна