США залишать частину військ у Сирії. ДОПОВНЕНО

доповнено

Сполучені Штати залишать частину військ на півдні Сирії на невизначений час після виведення основного контингенту.

Про це повідомило NBC з посиланням на джерела. Згодом інформація була підтверджена Білим домом.

Сили США залишаться в північно-східній Сирії, поки Туреччина не відмовиться від наступу на курдів, заявив 6 січня радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, передає Bloomberg.

Він уточнив, що президент Дональд Трамп має намір захищати союзників у Сирії.

“Ми не думаємо, що турки повинні починати військові дії, які не є повністю узгодженими зі Сполученими Штатами, як мінімум, щоб вони не загрожували нашим військам, а також щоб вони відповідали вимогам президента, що сирійські опозиційні сили, які воювали разом з нами, не перебувають під загрозою”, – сказав радник Трампа.

“Терміни виведення визначаться в результаті виконання умов та встановлення обставин, які ми хочемо побачити. І як тільки це буде зроблено, ми поговоримо про графік [виведення]”, – наголосив Болтон.

Водночас він уточнив, що період до виведення американських військ “не є необмеженим, оскільки (…) основним моментом є вихід із північно-східної Сирії”.

Нагадаємо, у грудні президент США Дональд Трамп несподівано оголосив, що понад дві тисячі американських солдатів скоро повернуться додому з Сирії. Він аргументував це рішення тим, що терористичну організацію “Ісламська держава” в Сирії переможено.
Рішення Трампа викликало негативну реакцію республіканців і деяких демократів, які стверджували, що виведення військ з Сирії звільнить простір для дій для Ірану та Росії – союзників сирійського лідера Башара Асада – та поставить під удар курдів, що є союзниками США.

Через рішення Трампа подав у відставку міністр оборони США Джеймс Меттіс.

Наприкінці грудня стало відомо, що перша група американських вояків уже вийшла з Сирії до Іраку.

Державний секретар США Майк Помпео підтвердив, що виведення американських військ з Сирії почалося.

Читайте також:
Білий дім підтвердив початок виведення військ США з Сирії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна