Вселенський патріарх підписав томос для України. ВІДЕО

оновлено

У суботу, 5 січня, в соборі Святого Юрія – резиденції Вселенського патріарха у Стамбулі – відбулася церемонія підписання томосу (грамоти про автокефалію) для Православної церкви України.

Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на пряму телетрансляцію з Фанара.

Перед тим у головному православному храмі відбувся молебень, у якому вперше взяв участь митрополит Київський Епіфаній як рівний іншим предстоятелям помісних церков. ПЦУ відтак входить до диптиху світового православ’я як одна з 15 помісних церков.

Фото: прес-служба президента

У богослужінні та церемонії підписання томосу взяли участь також світські члени української делегації – президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій, перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр оборони Степан Полторак, міністр регіонального розвитку та ЖКГ Геннадій Зубко, міністр молоді і спорту Ігор Жданов, третій президент України Віктор Ющенко, голова НІСД Ростислав Павленко, інші радники та інші супроводжуючі особи.

“Молитва перед підписанням Томосу. Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній і президент України Петро Порошенко на почесних – найпочесніших – місцях у соборі Св. Георгія на Фанарі”, – написав у “Фейсбук” присутній на події Ростислав Павленко, один із рушіїв процесу отримання томосу.

Як можна було побачити, після богослужіння – перед підписанням – охочі фотографувалися з історичним пергаментом, загорнутим у золотавий папір. Зокрема таку нагоду не оминув міністр оборони Степан Полторак.

Фото: ФБ Ігор Жданов

о 12:35 сувій було розв’язано, документ розгорнуто. Вселенський патріарх підписав томос о 12:40.

Той самий томос. Кадр відео

По завершенню процедури підписання томосу прозвучали заяви Вселенського патріарха Варфоломія, митрополита Київського і всієї України Епіфанія, президента України Петра Порошенка.

Президент подякував Вселенському патріарху, Святійшому Синоду, Собору Вселенського патріархату, “кожному ієрарху”, який поставив підпис під зверненням до Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній церкві України. також глава держави висловив слова подяки Верховній Раді України і голові парламенту Андрію Парубію, кожному депутату, який проголосував за підтримку звернення президента що Вселенського патріарха.
“І, головне – я хочу подякувати мільйонам українців по усьому світу, які відгукнулися на заклик молитися – молитися, щоби Церква відбулася. Вашими молитвами це стало можливим”, – особливо відзначив Петро Порошенко, додавши вдячність “поколінням українців, які мріяли про це чи 1030 років, чи 332 роки, чи 100 років”. “Нарешті Господь послав нам Православну Церкву України”, – наголосив Порошенко.

Фото: прес-служба президента

Присутні у храмі українці – архієреї, священики, миряни – виконали колядку “Нова радість стала”.

Урочистості, пов’язані з томосом, триватимуть на Фанарі два дні.
У неділю, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Юрія о 8.30 розпочнуться церемонія вручення томосу та божественна літургія, яку спільно відправлятимуть Вселенський патріарх Варфоломій та митрополит Київський Епіфаній.
Потім відбудеться церемонія освячення води у затоці Золотий Ріг.

Напередодні Вселенський патріарх Варфоломій прийняв у своїй резиденції іконописця та каліграфа ієромонаха Луку з монастиря Ксенофонт, що на Афоні, який привіз виготовлений ним пергамент – написаний від руки томос про автокефалію Православної церкви України.

Читайте також:
Історик — про те, що таке томос і навіщо він нам

Як повідомляла “Новинарня“, передісторія цієї події така. Після візиту в Стамбул і переговорів у Вселенському патріархаті у квітні 2018 року Петро Порошенко на зустрічі з представниками Верховної Ради заявив, що Константинополь “як ніколи близький” до визнання автокефалії Української помісної православної церкви і що він та ієрархи УПЦ КП і УАПЦ вирішили офіційно звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I з цього приводу та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу на автокефалію Православної церкви в Україні.

Президент України повідомив, що відтак Вселенський патріархат почав процедури для надання автокефалії Україні. Умовою Фанару для надання томосу було створення єдиної помісної Православної церкви України.
Від держави цей процес модерував радник президента Ростислав Павленко.

У червні патріарх Варфоломій заявив, що “наше зобов’язання – повернути українців до канонічності“.

3 вересня в Стамбулі відбувся архієрейський синаксис Вселенського патріархату. Він вирішив, що Константинополь може надавати автокефалію Українській церкві, яка про це просить, без згоди інших церков.

7 вересня Вселенський патріархат призначив своїх екзархів у Києві, підкресливши, що це відбулося у рамках підготовки до надання автокефалії православній церкві в Україні.
Інтереси Константинополя в Україні представляють архієпископ Даниїл із Памфілона (США) та єпископ Іларіон з Едмонтона (Канада) – вони були визначені модерувати об’єднавчий процес у Києві.

Московський патріархат організовував вуличні провокації біля осель екзархів.

11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі, Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про свою ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська православна церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває євхаристійний зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.
13 листопада аналогічне рішення ухвалила УПЦ МП в Києві.

29 листопада синод Вселенського патріархату затвердив текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та проект статуту цієї церкви, частиною якого стане томос. Також було прийнято рішення про проведення Об’єднавчого собору в Києві.

Собор відбувся 15 грудня. В ньому взяли участь 192 делегати – архієпископи, священики, миряни від УПЦ Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву (УАПЦ) та Українську православну церкву Московського патріархату (УПЦ МП). При цьому Московський патріархат чинив перепони приїзду своїх архієреїв на собор, тож УПЦ МП представляли двоє митрополитів.

Запрошення на Об’єднавчий собор повернули 56 архієреїв УПЦ МП. Зокрема, предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій публічно повернув Вселенському патріарху лист-запрошення для участі в Соборі із супровідною заявою від МП.

Головував на Соборі митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс) від Вселенського патріархату. У президії, серед інших, сиділи також патріарх УПЦ КП Філарет (на собор він прийшов не в патріаршому головному уборі – куколі, а в звичайній скуфії) і президент України Петро Порошенко.

Голосування за предстоятеля єдиної ПЦУ відбувалося у два тури. У суперництві з митрополитом Луцьким УПЦ КП Михаїлом і митрополитом Вінницьким з УПЦ МП Симеоном переміг митрополит Переяславський і Білоцерківський УПЦ КП Епіфаній (Сергій Думенко), патріарший намісник та ставленик патріарха КП Філарета.
УПЦ КП і УАПЦ перед тим прийняли рішення про розпуск і входження до єдиної Православної церкви України.

Російська православна церква і УПЦ МП не визнали собору та утворення ПЦУ й відлучили архієреїв, які перейшли до єдиної церкви.

Натомість почався процес переходу парафій МП до єдиної помісної Православної церкви України.

Верховна Рада України 20 грудня ухвалила закон, який передбачає перейменування УПЦ МП, аби в її назві було вказано приналежність до церкви країни-агресора (РПЦ в Україні). 22 грудня закон підписав президент Петро Порошенко. В МП висловили незгоду з таким рішенням.

 

Читайте також:
Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна