Поліпшення реабілітації військових ЗСУ: зцілює база “Тисовець”. ФОТО

 

Видатки, які держава скеровує на реабілітацію і оздоровлення військовослужбовців ЗС України, поступово зростають, хоч і не настільки, як того потребує ця галузь. Проте цільові асигнування таки дозволяють говорити про прийнятний поступальний розвиток.

Для порівняння: 2016 року бюджет передбачав на згадану мету 66 млн. гривень, у 2017-му – 91 млн., у 2018 році – вже 126 млн. гривень.

Розширити спектр заходів відновлення для військових ЗСУ покликаний підписаний торік президентом України указ про розвиток системи спортивної реабілітації учасників бойових дій. Він дав старт новій системі державної політики реабілітації українських воїнів, яка фактично відроджується заново.

Міністерство оборони – попри те, основний оборонний бюджет спрямовано на грошове утримання і ресурсну підтримку бойових частин – прагне ефективно розподіляти кошти на медичну сферу, розвивати власні заклади лікування й реабілітації.

Так, у реабілітаційному центрі навчально-спортивної бази зимових видів спорту “Тисовець” за фінансової підтримки Трастового фонду НАТО діє пілотний проект психологічної і фізкультурної реабілітації армійців разом із членами їхніх родин.

реабілітація військових ЗСУ - Тисовець _2 реабілітація військових ЗСУ - Тисовець _3 реабілітація військових ЗСУ - Тисовець _4
<
>

База “Тисовець” у Сколівському районі Львівщини після масштабної реконструкції перетворилася на сучасний спортивний реабілітаційний центр для учасників бойових дій. Про те, що такі заклади вже набули надзвичайної популярності, свідчать відгуки тисяч людей, які тут побували й відновили своє здоров’я.

До послуг відпочивальників у “Тисовці” – спортмайданчики, розвинута реабілітаційна інфраструктура, оснащений сучасним обладнанням тренажерний зал та медично-реабілітаційний корпус.

Відновлення інфраструктури та будівництво тривало під особистим контролем міністра оборони Степана Полторака, а урочисте відкриття відбувалося за участі президента України Петра Порошенка у грудні 2017-го.

У “Тисовці” постійно перебувають на відновленні, відпочинку і лікуванні наші воїни з родинами, а також члени сімей загиблих захисників української землі.

Нещодавно дітей полеглих військовослужбовців, які відпочивають у “Тисовці”, навідала помічник глави оборонного відомства – прес-секретар МОУ полковник Вікторія Кушнір. За дорученням міністра вона зустрілася з ними, привітала з новорічними та різдвяними святами.

Організаторка благодійної ініціативи “Я Миколай”, журналістка і ведуча телеканалу “Еспресо”, мама трьох дітей Ірина Коваль зазначила: “Хочу подякувати Міністерству оборони та Степану Полтораку за те, що запросили родини, у яких тато загинув в АТО, відпочити тут, розважитися, забути про всі негаразди і оздоровитися. Тут чудово, нас приймають надзвичайно привітно”.

Крім іншого, у “Тисовці” торік відпочивали й оздоровилися морально декілька груп дітей із прифронтових міст та селищ Донеччини та Луганщини.

Також, на запрошення міністра оборони, в реабілітаційному центрі зустріли новорічно-різдвяні свята учасники національної збірної “Ігор нескорених”, які успішно виступили на змаганнях у Сіднеї. Два тижні “нескорені” разом із родинами проводили надзвичайно насичене, емоційне та активне дозвілля, зокрема на лижах і сноубордах. Цьому сприяли засніжені карпатські краєвиди та п’янке, цілюще повітря.

автор: Геннадій Карпюк

Читайте також:
Реабілітувати ветеранів – завдання нового Міністерства і військкоматів,
а не ЗСУ, – Грунтковський

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна