У Чехії створять e-каталог місць української пам’яті

 

У 2019 році розпочнеться створення електронного каталогу місць української пам’яті в Чехії.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс, звітуючи про досягнення 2018 року на сторінці у Facebook.

За словами дипломата, цього року посольство організувало поїздку місцями української пам’яті на території Чехії в рамках відзначення Дня захисника України.

“Минулого року ми започаткували цю непросту роботу і відновили дуже багато могил. Цього року робота продовжилася. Загалом у 2018 році було впорядковано 11 поховань видатних українських діячів у Празі, три поховання – у Подєбрадах та два пам’ятники у Ліберці і Пршібрамі”, – зазначив Перебийніс.

За фінансової підтримки МЗС України у місті Ліберець відновили пам’ятник воїнам УНР, створений за проектом художника Василя Касіяна, у місті Пршібрам – пам’ятник скульптора Михайла Бринського на могилі його друга та бойового товариша Миколи Шемердяка.

У Празі впорядкували могили І.Пулюя та І.Горбачевського, М.Славінського та М.Стаховського, В.Леонтовича та Л.Грабини, О.Полянського та С.Бородаєвського, М.Вікула, М.Тобілевича та Я.Індишевського. У Подєбрадах – могили І.Івасюка, Д.Коваленко та Л.Танцюри.

“Наступного року плануємо продовжити цю роботу, а також розпочати роботу над створенням електронного каталогу місць української пам’яті на території ЧР”, – зазначив посол і закликав українців у Чехії допомогти у пошуку поховань українців.

Читайте також:
Наруга над могилою Бандери підштовхує до створення в Києві Національного пантеону, – УІНП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна