Країни Балтії і Польща блокують євроінтеграцію Сербії через її прихильність до Росії, – ЗМІ

 

Декілька країн ЄС не дозволяють відкрити зовнішньополітичний розділ у переговорах з Сербією про членство у Євросоюзі через її політику щодо Росії.

Про це повідомляє видання Vecernje Novosti.

Єврокомісія підготувала доповідь за підсумками скринінгу (моніторингу законодавчої бази Сербії) більше чотирьох років тому. Її затвердження країнами-членами є необхідним етапом для відкриття розділу 31 у переговорах, який стосується спільної зовнішньої, безпекової та оборонної політики.

Повідомляється, що країни Балтії і Польща виступають проти відкриття нового розділу у переговорах через проросійську політику Сербії. У липні 2018 року, зокрема, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявляв, що Литва ще не надала свою думку щодо відкриття розділу 31, і це не дозволяє рухатись далі.

За неофіційною інформацією, Литва взагалі запропонувала підготувати нову доповідь і виставити Сербії такі умови, які задовольнять держави-члени.

За інформацією дипломатів, Німеччина, яка хоч і не демонструє настільки жорсткої позиції, як країни Балтії і Польща, також невдоволена тим, що Сербія не приєднується до рішень і заяв Брюсселя, котрі стосуються Росії.

Зокрема, Сербія не приєдналася до жодної з дев’яти заяв, що стосувалися Москви і були прийняті у першій половині цього року. З 32 прийнятих з січня по червень документів, щодо яких ЄС очікує гармонізації з третіми країнами, Сербія відкинула 18, передає “Європравда”.

Як відомо, Сербія неодноразово заявляла, що ніколи не запровадить санкції проти Росії. Багато країн ЄС також стурбовані розвитком військової співпраці між Москвою і Белградом.

Також Сербія в Генасамблеї ООН не голосує за резолюції, які визнають Крим українським, засуджують окупацію Криму та Азовського моря Росією.

Читайте також:
Дипскандал: Бєлград погрожує санкціями послу України,
який заявляє про сербських найманців на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна