Італійська компанія в обхід санкцій продала обладнання до Криму, — ЗМІ

 

В італійській компанії Bertolaso підтвердили факт поставки обладнання для нового заводу агрофірми “Золота Балка” в анексованому Росією Криму.

Про це в ефірі “Радіо Крим.Реалії” повідомила у п’ятницю, 21 грудня, кореспондент “Радіо Свобода” Наталія Кудрик.

Представник комерційного відділу компанії Bertolaso Лука Карассо розповів, що два місяці тому компанія доставила фірмі “Золота Балка” для заводу в Севастополі машину для мийки, наповнення та закупорювання пляшок.

Торговий контракт, за словами Карассо, підписали з фірмою “Золота Балка” і з одним із двох власників підприємства.

“Контракт підписаний із Росією, агрофірма «Золота Балка» – Росія, але ми знали, що наш товар був призначений для установки на кримському підприємстві. Спочатку замовлення було оформлено з “Золотою Балкою” з офісом у Криму, потім адреса фірми змінилася, і на прохання клієнта остаточний контракт про продаж підписали з Росією”, – сказав Карассо.

При цьому він додав, що передбачав, наче компанія “мала справу безпосередньо з росіянами”.

“Усе законно, нічого підозрілого ми не бачимо. Ми продаємо машинне обладнання різним клієнтам, а де вони його встановлюють – нас не цікавить. Ми розглядаємо Крим як сприятливий регіон для ведення бізнесу з великим потенціалом для розвитку. Якщо ви питаєте про санкції і моральний бік питання, я закінчую розмову”, – зазначив представник комерційного відділу італійської компанії.

Решта італійських компаній, що, як стверджують представники заводу агрофірми «Золота Балка», теж постачали кримському підприємству обладнання, докладно не коментували ситуацію.

Компанія Gortani спростувала факт співпраці з кримським заводом, хоча її символ і телефонний контакт видно на відеопрезентації “Золотої Балки”.

У той же час компанії Innotec або Robino & Galandrino не підтвердили і не спростували інформацію про угоду з кримським підприємством.

Посольство України в Римі вважає, що поставки обладнання в анексований Крим є порушенням європейського законодавства.

Як повідомили в посольстві, Україна разом з європейськими партнерами реагуватиме на ці факти.

Українські дипломати відстежують такі порушення і вже направили чотирьом згаданим компаніям запити з проханнями пояснити можливу співпрацю з фірмою “Золота балка”, але відповідей поки немає.

До Міністерства закордонних справ Італії направили вербальну ноту з проханням вжити заходів для запобігання порушенню італійськими компаніями режиму санкції Євросоюзу.

Офіційної реакції Італії поки не немає.

Журналісти звернулися в посольство Італії в Україні за коментарем.

Запуск нового заводу агрофірми «Золота Балка» відбувся в Севастополі 12 грудня. Як стверджують представники підприємства, на заводі встановили італійське обладнання фірм Bertolaso, Innotec, Robino & Galandrino, Gortani і інші.

“Золота Балка” – одне з найбільших виноробних господарств Криму і Севастополя, історія якого починається з 1889 року, коли в Балаклавській долині були закладені перші винпідвали.

Читайте також:
Месенджер Slack блокує користувачів за відвідування Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна