Станція метро “Осокорки”: 8 художників, 8 муралів про Україну і війну. ФОТО, ВІДЕО

 

Гео Лерос
режисер, художник, куратор, засновник міжнародного арт-проекту Art United Us

(FB)

Проект #MoreThanUs завершений.

На жаль, у нас все нове сприймається з острахом, або через “дупу”, прикріплену до дерев’яного стільця перед лептопом, під соусом “потрібно було не так / я б зробив краще / інші зробили б краще / колір не той / ведмедик не той / Ступка не той”. Відповідь одна: зробіть це й покажіть, як треба (P.S. на початку).

Станція метро “Осокорки”. 8 муралів, 8 художників, 8 історій про Україну.

 

1. Художник – Kraser, Іспанія.

“Mother Land”

Осокорки - Mother Land Осокорки - Mother Land 5 Осокорки - Mother Land 3 Осокорки - Mother Land 2 Осокорки - Mother Land 1
<
>

У своїй роботі художник використовує тварин з Червоної книги України, а також рослини, флору та фауну. Зліва – ведмідь, представник Західної України, з інтегрованою Львівською ратушею. Справа – корсак, представник східної частини України, з інтегрованим Донецьким аеропортом. Між двома тваринами – світлофор у вигляді герба України, який показує напрямок територій нашої країни.

 

2. Художник – Spear (Бельгія)

“Знання – це скарб”

На фото зображений вчитель школи міста Гадяч, герой АТО Володимир Донос. В 2014 році батальйон Володимира потрапив під ворожий обстріл поблизу Іловайська. Донос отримав тяжке поранення ноги і пролежав у лісі п’ять днів серед тіл його однополчан. Знання, які він отримав з книжок протягом свого життя, та любов до своєї сім’ї і родини допомогли йому вижити. Через п’ять днів його знайшли двоє місцевих і відвезли до донецької лікарні, де йому ампутували ногу, і він потрапив у полон. 18 вересня його звільнили з полону. Сьогодні Володимир Донос знову працює шкільним вчителем у своєму рідному місті Гадяч Полтавської області.

Читайте також:
Як виглядало пекло. “Іловайський котел” у спогадах бійців

 

3. Художник – Jasm.one aka Issam Rezgui (Швейцарія)

“UNITED”

Основою муралу стала фотографія актора і культурного діяча Богдана Ступки. Зліва зображені Карпатські гори, справа – донецький терикон, напис позаду портрету “United” символізує, що культура об’єднує нас усіх.

 

4. Художник – BKFoxx, Нью Йорк, США

“Unfinished”

Дівчина з вітражного скла, яка збирає себе по шматочках; робота зроблена в кольорах прапора України й уособлює шлях України до самоідентичності.

 

5. Художник Matthew Down (Бельгія)

“Авдіївка”

Художник взяв за основу справжнє фото Авдіївки, міста, яке зазнало руйнації внаслідок бойових дійна Сході країни, і захотів нанести малюнок дитячою рукою так, ніби дитина знайшла старе фото десь в шафі або в коробці, перемалював його як ідеальне майбутнє, іншу реальність, ніби переосмисливши, як насправді могло б бути, кажучи тим самим, що, врешті, майбутнім поколінням доведеться прибирати наслідки скоєного дорослими.

Читайте також:
Освітній фронт Донбасу: важливість боротьби за голови

 

6. Художник – Мата Руда, Сан-Хосе, Коста-Ріка 

“Автономія”

Це назва муралу на станції метро “Осокорки”, присвяченому кримським татарам, їхньому тяжкому минулому, їхній нинішній боротьбі та залізній волі, яку вони, попри все це, виявляють. На картині зображена молода сучасна кримськотатарська жінка в традиційному одязі, яка символізує минуле, депортацію, окупацію та діаспору, і яка дивиться на силует карти Криму, що з’являється під нею в букеті квітучих квітів. Золоті кримські тюльпани в букеті та фон синього неба за нею є кольорами золотої тамги на синьому прапорі кримських татар.

Масштабне представництво корінних народів України в українській столиці не лише надихає – про міцний дух татар треба розповідати, щоб усі почули, і показувати, щоб усі побачили.

 

7. Художник – Аполло Торес, Сан-Паулу, Бразилія

“Універсальна мова”

Робота є вшануванням музики як універсальної мови, якою люди можуть домовитися і працювати разом задля створення гарного досвіду. Музика та спеціальні імпровізовані вистави – це все про момент, про усвідомлення того, що відбудеться далі, а також про те, щоб почати діяти зараз.

На фоні вгадуються деякі будівлі та місця, зруйновані війною, такі як Всесвітній торговий центр, Хіросіма, а також деякі будівлі, натхненні архітектурою України, зроблені на основі власно зроблених фотографій.

Що стосується нещодавніх конфліктів в Україні, зокрема протестів на Майдані, я зобразив фортепіано, яке стояло перед поліцейським кордоном 20 лютого 2014 року. Я також включив деяких музикантів африканського походження, тому що це посідає значне місце у моєму життя, у моїй культурі. Бразилія була країною, яка привезла з Африки найбільше рабів і останньою скасувала рабство. Крім того, африканські американці є творцями джазу, який з роками став справжнім явищем світової музики, включає елементи всіх існуючих стилів, вільний від забобонів, бар’єрів, істинним бажанням для створення чогось нового і значущого. На мій погляд, вони стали найкращим прикладом того, чого ми можемо досягти як люди, коли залишаємо наші розбіжності і працюємо разом заради спільної мети.

 

8. Художник – Олександр Брітцев, Україна

“Самоткана”

Самоткана – мається на увазі сама Україна. Люди, які в різні часи вплітали свої долі в історію.Мотки є символами долі. У сюжеті представлена молода дівчина, яка плете килим. Силует всередині килиму має контури карти України.

Роботи між собою об’єднав художник MDOT (Ukraine/USA).

Читайте також:
«Трусимося й читаємо «Отче наш».
Як ведеться в Авдіївці Марині Марченко, героїні знакового муралу

У Петербурзі мурал Мотороли прикрасили словом “МРАЗЬ”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна