У Генштабі закликали армійців не розкривати свої координати через мобільні телефони

 

Дотримуватися “кібергігієни”, щоб врятувати власні життя, закликав військовослужбовців Генеральний штаб Збройних сил України.

Про це заявив начальник військ зв’язку ЗСУ – начальник Головного управління зв’язку та інформаційних систем ГШ ЗС України генерал-майор Володимир Рапко на брифінгу 17 грудня.

“Одним із напрямків ворожої діяльності є спроби перехоплення та блокування систем зв’язку ЗС України. Особливо наочно це спостерігалось протягом подій у Керченській протоці. Також постійно виявляється під час виконання завдань із організації зв’язку в районі проведення Операції об’єднаних сил”, – ідеться в повідомленні з Генштабу.

На прикладі мобільних телефонів ми бачимо, як Російська Федерація намагається ідентифікувати наші підрозділи для нанесення на свої карти координати місця розташування їхніх позицій. Тому, з точки зору кібернетичної безпеки, не рекомендується використовувати мобільні пристрої в районі ООС, заявив генерал.

Він нагадав, що в 2014 році було внесено зміни в статути Збройних сил України, за якими командирам надано право вирішувати, як використовувати мобільні телефони з метою убезпечення життя військовослужбовців.

“Однією із найважливіших складових кібероборони держави є роз’яснення. Так, у районі проведення Операції об’єднаних сил для всіх військовослужбовців існує можливість здійснювати телефонні дзвінки на будь-які мобільні номери в межах України”, – додав генерал-майор Рапко.

Варто пам’ятати також і про інші загрози, які виникають від мобільних телефонів:

  • публікація фото з геолокацією, які містять зображення військовослужбовців, техніки або пунктів управління та іншої інформації, яка може розкривати характер діяльності ЗСУ;
  • використання месенджерів для обміну службовою інформацією. Доступ до такої інформації зазвичай є у власників серверів;
  • визначення розташування підрозділів та їх особистих зв’язків (коло знайомих) на основі інформації, яку можливо перехопити від мобільних телефонів (IMEI, номер та тип телефону, типові дзвінки та навіть тембр голосу).

Читайте також:
Сили спецоперацій закликали військових відключати геолокацію перед селфі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна