Без обміну: Геращенко повідомила результати останнього цьогоріч засідання ТКГ

 

Засідання гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи, незважаючи на низку озвучених українською стороною пропозицій і компромісних варіантів звільнення заручників і політв’язнів, завершилося безрезультатно через деструктивну позицію представників Російської Федерації.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

“РФ налаштована блокувати будь-який прогрес у Мінську, оскільки вважає, що будь-який прогрес допомагає президенту Порошенку. А РФ прагне до зміни нинішньої української влади. І тому блокує будь-які кроки для пошуку компромісу і досягнення прогресу, схоже, до наших виборів… Це було останнє засідання в цьому році. На жаль, для гуманітарної групи — безрезультатне через позицію РФ та їхніх маріонеток“, — написала Геращенко.

Вона розповіла, що під час засідання гуманітарної підгрупи українська сторона ще раз підтвердила пропозицію 27 грудня о 12:00 провести звільнення заручників і політв’язнів.

“Ми готові негайно помилувати 66 бойовиків в обмін на 19 українців на окупованих територіях Донецька і Луганська. Також ми ще раз підтвердили готовність передати РФ 23 росіян, затриманих і засуджених в Україні, в обмін на 23 українців, які незаконно утримуються у в’язницях РФ. На жаль, РФ і бойовики дотримуються деструктивної позиції, РФ категорично відмовляється визнати своїх своїми, називає їх “відпускниками”, “добровольцями” тощо. Хоча навіть статус цих людей залишає їх громадянами Росії. І ця відмова від своїх громадян Росії — дуже показова”, — написала представник України в підгрупі.

Також Геращенко повідомила, що Україна, в рамках гуманітарного жесту, готова була піти на компромісні варіанти, дзеркально звільнити людей, які мають важкі діагнози або проблеми зі здоров’ям: “Як приклад, ми запропонували звільнити громадянина РФ Седикова в обмін на політв’язня Кремля Клиха”.

“Тобто, ми готові до різних компромісних форматів, але за всіма пропозиціями отримали відмову”, — сказала вона.

Також, за її словами, представники України пропонували як компромісний варіант звільнити передусім тих, кого довго утримують у тюрмах, зі списків “66 на 19”, однак на жодну пропозицію РФ не погодилася.

Крім цього Росія вкотре заблокувала створення механізму з пошуку зниклих безвісти на Донбасі, відмовилася надати для такої групи своїх судмедекспертів і заявила, що РФ — “не учасник конфлікту”.

Перший віце-спікер Верховної Ради повідомила, що під час засідання гуманітарної підгрупи представники України ще раз передали ОБСЄ списки сотень зниклих безвісти на Донбасі з проханням докласти всіх зусиль для активізації їх пошуку.

Також українська сторона передала списки понад 60 українців, яких незаконно утримують на окупованих територіях ОРДЛО.

“Коли РФ та їхні маріонетки з ОРДЛО юродствують щодо обміну “всіх встановлених — на всіх — встановлених”, ми наполягаємо на наступному: Україна дає чесні відповіді щодо тих, кого утримують в українських в’язницях. Водночас ОРДЛО роками приховує інформацію про десятки незаконно утримуваних у своїх тюрмах громадян України. Сьогодні ми ще раз передали інформацію про понад 60 українців, яких ховає від нас РФ в ОРДЛО. Лише підтвердження усіх утримуваних з боку РФ і ОРДЛО може сприяти звільненню всіх встановлених. Але головне – відсутність політичної волі РФ. Для якої що гірше на Донбасі, то краще”, — написала Геращенко.

Читайте також:
Медведчука на мінських перемовинах замінили представники СБУ і МінТОТ, — Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна