Попри протести: Саломе Зурабішвілі інавгурована на пост президента Грузії

 

Новообрана президент Грузії Саломе Зурабішвілі вступила на посаду глави держави.
На церемонії інавгурації в неділю, 16 грудня, екс-глава МЗС, колишня громадянка Франції склала присягу.

Зурабішвілі – п’ятий президент незалежної Грузії і перша жінка на посаді президента Грузії.

Інавгурація відбувалася у замку Батоніс у місті Телаві. На церемонію запросили 1800 гостей, зокрема були присутні президент Вірменії Армен Карапетян і колишній президент Франції Ніколя Саркозі.

Після складання присяги Зурабішвілі виступила з промовою. Вона заявила, що Грузія стоїть на роздоріжжі, але, здобувши незалежність, країна повернулася до відбудови європейської держави. Президент пообіцяла стати лідером для всіх громадян Грузії.

Також Зурабішвілі нагадала про Москву, наголосивши, що окупація грузинських територій Росією та викрадення громадян Грузії на окупаційній межі – неприйнятні.

Нова глава держави також зазначила, що буде домагатися більш інтенсивної співпраці з НАТО, буде “активно включена в переговори з американськими і європейськими партнерами”.

За повідомленням грузинських ЗМІ, поліція зупинила рух автоколони опозиції в бік Телаві, через що сталися сутички між правоохоронцями і опозиціонерами, які планували влаштувати акцію з вимогою не визнавати результатів президентських виборів.

Формально незалежна кандидатка Саломе Зурабішвілі, яку підтримує керівна партія “Грузинська мрія”, виграла другий тур виборів президента Грузії 28 листопада. При цьому опозиційне об’єднання “Сила в єдності” заявило про фальсифікації та намір визнати результати виборів недійсними.

У першому турі розрив між кандидатами становив близько 1%: Зурабішвілі тоді здобула трохи менше 39%, а опозиціонер Грігол Вашадзе – майже 38%.

Ці вибори президента Грузії – останні, які проводяться методом прямого голосування. Рік тому парламент затвердив нову конституцію, яка перетворила Грузію на парламентську республіку. Це означає, що на наступних виборах в 2024 році президента країни призначить виборча колегія, яка складається зі 150 депутатів парламенту і 150 представників місцевої влади. При цьому його повноваження будуть значно обмежені.

Читайте також:
НАТО не відступить перед тиском Росії, Грузія стане членом Альянсу, – Столтенберг

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна