На врученні премій European Film Award згадали про Сенцова. ВІДЕО

 

У Севільї, Іспанія, ввечері 15 грудня відбулася 31-ша церемонія вручення премій Європейської кіноакадемії (European Film Award​). На ній кіномитці знову підняли голос за звільнення українського активіста й кінорежисера, політв’язня Кремля Олега Сенцова.

«Найкращим європейським фільмом» стала чорно-біла драма «Холодна війна» польського режисера Павла Павліковського, яку відзначили ще й нагородами за кращу жіночу роль, режисуру, сценарій і монтаж.

«Найкращою комедією» визнали фільм «Смерть Сталіна» британського режисера Армандо Яннуччі.

Перемогу в номінації «Найкращий актор» здобув Марчелло Фонте за роль в картині «Догмен».

Як передає “Радіо Свобода”, під час церемонії згадали про незаконно ув’язненого в Росії українського кінорежисера Олега Сенцова, а також про російського режисера, художнього керівника московського театру «Гоголь-центр» Кирила Серебренникова – критика режиму Путіна, якого в Росії звинувачують у шахрайстві і який заперечує свою провину.

​«Те, що відбувається з Олегом Сенцовим – величезна неповага до культури і свободи творчості. Ми повинні говорити про тих, хто через цензуру і несвободу не може зараз відповісти», – сказала член Європейської кіноакадемії, польський режисер Агнешка Голланд.

Заступник голови Європейської кіноакадемії Майк Доуні зазначив, що рівно рік тому мріяв про те, щоб Олег Сенцов стояв з ним на одній сцені та святкував повернення до свободи.

«Фільм Серебренникова “Літо” виграв у цьому році премію Європейської кіноакадемії кращого художника-постановника. Його арешт посилає творчій спільноті Росії чіткий сигнал – якщо хтось посміє поставити під сумнів ідеологію держави, то стане наступним», – підкреслила Голланд.

Читайте також:
“Маю надію – ще встигну щось зробити”.
Сенцов відреагував на вручення премії Сахарова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна