Онуфрій втратив титул “митрополит Київський”

 

Предстоятель Українського відділення Російської православної церкви Онуфрій (Березовський) після Об’єднавчого собору Української церкви офіційно втратив титул митрополита Київського.
Про це в коментарі “РБК-Україна” повідомив архієпископ Євстратій (Зоря) з Київського патріархату.

За його словами, Онуфрій із сьогоднішнього дня втратив титул митрополита Київського і всієї України.

Цей титул тепер належить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію (Думенку), який визнаний Константинополем.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій ще 12 жовтня 2018 року надіслав листа предстоятелю УПЦ МП Онуфрію з поясненням причин надання Україні автокефальної церкви і закликом прибути на Об’єднавчий собор та взяти участь у ньому.

“Святий та Священний Синод Вселенського Патріархату, під час сесії від 22 квітня 2018 року, прийняв до уваги прохання надіслані час від часу від кліриків та мирян щодо незалежності благословенної української землі, котра була оформлена у окрему суверенну державу, але перш за все маючи за мету вилікувати вже усталені розколи та розділення, оскільки сестринська церква Москви не змогла принести їм вилікування – одностайно вирішили дарувати статус незалежної внутрішньої структури, тобто «автокефалію», Українській державі.
До моменту формування ієрархії в Україні в тіло та його визначення після виборів її Предстоятеля, котрому у відповідність до нашого рішення буде грамотно вручений Патріарший і Синодальний Томос, ми повідомляємо Ваше Високопреосвященство, що в Україні є вища канонічна влада, якою є Свята Велика Церква Христова, як це було з давніх-давен…
…Ми повідомляємо Вам, що після виборів Предстоятеля Української Церкви (…) Ви не зможете еклізіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий, Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року”, – йдеться в листі.

Виходячи з цього, Варфоломій закликав Онуфрія “негайно і у дусі згоди та єдності” взяти участь у майбутньому установчому Соборі об’єднаної Української православної церкви і виборчих процесах для визначення її предстоятеля.

Як інформувала “Новинарня“, на Об’єднавчому соборі у Києві обрали голову єдиної помісної автокефальної Української православної церкви – ним став єпископ УПЦ Київського патріархату Епіфаній.
У соборі та у виборах взяли участь два митрополити УПЦ МП і священики.

Читайте також:
Груба відповідь: глава УПЦ МП Онуфрій повернув лист Варфоломія
назад у Стамбул

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна