Парламент Косова проголосував за створення власної армії

 

У п’ятницю, 14 грудня, парламент Косова проголосував за трансформацію сил безпеки республіки в повноцінну армію.

Про це повідомляє Zaxid.net із посиланням місцеві ЗМІ.

За створення міністерства оборони республіки проголосував 101 з 102 присутніх депутатів.

Загалом, було ухвалено три закони. Депутати проголосували за законопроект про міністерство оборони. Після цього було ухвалено законопроект, який передбачає трансформацію Сил безпеки у повноцінну армію.

Цей закон передбачає подвоєння розміру Сил безпеки Косова і поступове перетворення їх на професійну армію чисельністю 5000 осіб.

Третій законопроект регулює службу у збройних силах Косова Формування збройних сил Косово вимагає внесення змін до Конституції.

До слова, генсек НАТО Єнс Столтенберг нещодавно заявляв, що Косово обрало вкрай невдалий момент, щоб оголосити про свій намір створити власні збройні сили, і це підриває стабільність в регіоні.

Сербія попередила, що цей крок може призвести до відновлення зіткнень на Балканах. Цю позицію підтримала і Росія.

Як повідомляла “Новинарня“, восени уряд частково визнаної Республіки Косово ухвалив рішення про формування армії.

Тоді прем’єр-міністр Косова Рамуш Харадінай наголосив, що наявність власної армії “абсолютно відповідає атрибутам суверенної держави Косово”.

Як відомо, після Косовської війни 1998-1999 років у Косові перебуває міжнародна миротворча місія KFOR та розміщена велика американська військова база Bondsteel.

У краї діють Сили безпеки Косово (FSK) – підрозділ швидкого реагування, який відповідає за безпеку в Республіці Косово і захист цивільного населення. Планується їх перетворення на збройні сили за стандартами НАТО.

З моменту проголошення незалежності Косова від Сербії у 2008 році країна була визнана 110 державами світу. Із 28 членів ЄС незалежність Косова визнали 25 країн.

Сербія продовжує наполягати на своєму суверенітеті над територією Косова та блокує за допомоги Росії набуття ним членства в Організації Об’єднаних Націй.

Україна також не визнає незалежність Косова.

Читайте також:
“Хибний меседж”: Косово формує власну армію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.