Наївно думати, що “жовті жилети” у Франції інспіровані Кремлем, – Єрмоленко

 

Володимир Єрмоленко
український філософ, публіцист, викладач Києво-Могилянської академії, експерт МГО “Інтерньюз-Україна”

(FB)

Про французькі “жовті жилети”: (…) поки швидкі думки – на основі розмов з багатьма французькими журналістами, людьми, які живуть там, які в епіцентрі подій плюс наш [із дружиною] власний досвід, бо трохи Францію знаємо (кілька років прожили там, маємо обоє французькі докторські ступені)

* Є реальні соціальні причини протестів. Це соціальне розшарування і нерівність. У “заможній” Європі теж чимало бідних людей, які живуть від зарплати до зарплати. Їм за останні роки стало гірше. Не треба думати, що ЄС – це рай.

* Макрон обіцяв і краще життя для бізнесу, і краще життя для “народу”, але значно більше робив перше, ніж друге; більш того – перше за рахунок другого. В цьому коріння розчарування.

* Росія дуже сильно використовує все це інформаційно, мовляв, у Франції “громадянська війна” і т.д.
Роспропаганда типу RT і “Спутніка” можуть висвітлювати події в касках і протигазах – чим загострюють сприйняття картинки. Ну і є все інше – тролі, боти тощо. Можливо, провокатори.

* Також не треба забувати, що протести використовують прокремлівські сили – Меланшон та Ле Пен. З обох “крайніх” флангів. Ультраправі та ультраліві знову разом.

* Але наївно думати, що самі протести “організовані Кремлем”. Це те саме, що казати, що Майдан був “організований держдепом”.
Протести, на які виходять сотні тисяч людей, не можуть бути кимось “організованими”, вони йдуть знизу, їхні причини реальні.

Вчора Violeta Moskalu дуже влучно казала в ефірі: думаючи, що головне в жовтих жилетах – це “рука Кремля”, ми позбавляємо французів гідності. Ніби ми маємо гідність повставати, а вони – не мають.

* Особливо мантри про “організованість Кремлем” дивно читати французьким журналістам, які висвітлювали Майдан в Україні і зробили чимало зусиль для того, щоб довести французькій публіці: ми не нацики, і не маріонетки Держдепу. Наш Майдан реальний. Так само “жовті жилети” – не маріонетки Кремля (або Держдепу, як говорить роспропаганда), він реальний.

Думаючи, що це “організоване Кремлем”, ми віримо в всесильність Кремля. Але він не всесильний. Навпаки.

* Епізод з прапором т.зв “ДНР”, звісно, характерний. Звісно, в середовище “жовтих жилетів” входять провокатори, рос. агенти, люди на зарплатах і т.д. Але їхня роль – радше роздмухувати це все. Підтримка “ДНР” – це маргінальна річ. Більшість протестувальників, радше за все, і гадки не мають, що таке “ДНР” і який їхній прапор.
Знову паралель з Майданом: це все одно, щоб західний журналіст зробив висновок про “фашистськість” Майдану на основі кількох кельтьских хрестів чи інтервю з ультраправими.

* Розумію мотивацію “жовтих жилетів”, але вони мене, все-таки, засмучують. Бо я вірю в Макрона і в його європейський драйв. Можливо, “жовті жилети” не бачать повз свої (реальні) проблеми глобальнішу картину і глобальніші небезпеки.

* Але водночас ніде правди діти: Макрон – це “висока буржуазія”, і веде він себе відповідно. “Народ” його не сприймає як свого.

Читайте також:
Звернення Макрона до нації:
соціальні поступки і надзвичайний стан

* Підсумок: “жовті жилети” – відповідь на реальні проблеми. Франції потрібно вирішувати дві проблеми одночасно: як зробити суспільство (економічно) вільнішим і соціально рівнішим.

У нас – ті самі проблеми, насправді: ми все більше в одному човні. Ці тріщини Кремль використовує у своєму стилі. Він працює на розбрат і фрагментацію. Але він не є першопричиною.

Читайте також:
Франція розслідує причетність Росії до протестів “жовтих жилетів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна