У нас немає намірів починати наступальні дії, – міністр Полторак на зустрічі з військовими аташе

 

Під час зустрічі міністра оборони Степана Полторака з іноземними військовими аташе

У Міністерстві оборони України в четвер, 13 грудня, відбулася підсумкова зустріч глави відомства Степана Полторака з військовими аташе іноземних держав, акредитованих в Україні.

Очільник оборонного відомства подякував кожному представникові іноземного аташату за можливість обмінятися думками й поспілкуватися про безпекову ситуацію, яка склалася навколо України, та довести їм актуальні моменти поточного стану подій.

Степан Полторак зауважив, що тривала агресія Росії тепер, після нападу та захоплення українських військових кораблів у районі Керченської протоки, набуває відкритого характеру. Вочевидь ця агресія не зупиниться, про що свідчать останні події. Відтак Україна вимушена ввести правовий режим воєнного стану в окремих областях держави. Міністр пояснив, чому це було зроблено і які заходи зараз вживає держава у відповідь на загострення воєнної загрози.

“Російська Федерація накопичила потужне військове угрупування уздовж кордону із Україною. Очевидно, що це угрупування має наступальний характер. І це свідчить про те, що Росія не відмовилася від спроб захопити нашу країну. Для чого вони розмістили ракетні комплекси “Іскандер” неподалік наших кордонів, значно збільшивши ймовірний радіус ураження нашої території? Як військові люди, ми з вами добре розуміємо, що це робиться не для оборони”, – сказав міністр оборони України, звертаючись до військових аташе.

“Зараз ми спостерігаємо просто величезну кількість накопиченої російської зброї на нашому кордоні. І провокація у Керченській протоці, хоча переміщення української корабельної групи відбувалося згідно з усіма нормами міжнародного права, росіянам потрібна була для подальшого здійснення відкритої агресії щодо України. Ви самі бачите, що Росія і далі продовжує пошук таких формальних причин”, – заявив міністр.

Тому, стверджує глава МОУЮ запровадження в окремих регіонах воєнного стану, причому у доволі м’якій його формулі, є адекватною відповіддю на ті загрози українській державності, які існують на цей момент.

“В останні роки ми провели зборову підготовку приблизно 200 тисяч резервістів – це мотивовані патріоти, які здебільшого мають бойовий досвід та готові за першої потреби стати на захист держави. Ми серйозно готуємося до подальшої ескалації поточної російської агресії. Україна має право на самозахист, але у нас немає жодних намірів щодо початку наступальних дій – як в районі операції Об’єднаних сил, так і на кордоні з Росією”, – прокоментував ситуацію перед зібранням Степан Полторак.

“Україна вирішуватиме цю ситуацію винятково у політико-дипломатичний спосіб. Але агресивна політика нинішньої Росії примушує нас бути пильними й невпинно готуватися, значно підвищуючи обороноздатність країни”, – додав він.

Натепер оборонне відомство працює із підприємствами, які формують економіку країни, з оборонно-промисловим комплексом задля того, аби налагодити чи прискорити випуск та поставки потрібної військової техніки й озброєнь. Налагоджено співпрацю із обласними штабами оборони, у відомстві створено центр координації поміж органами військового управління та органами виконавчої влади.

Аташат поінформували також про результати початку зборової підготовки резервістів першої та другої черги, заходи з розгортання окремих бригад, їх передислокацію задля посилення найбільш небезпечних ділянок українсько-російського кордону.

“Зараз відбулося багато змін в українському війську. І це не тільки реформи Міністерства оборони та органів військового управління. Це нові частини, нова система підготовки та логістики. А передусім найголовніше – це люди і ставлення їх до військової служби, той новий рівень довіри солдата до командира, який ми спостерігаємо. Це означає, що перспектива у Збройних сил України однозначно є. Реформу ми не припиняємо, бо це єдиний спосіб для нас утримати ситуацію і створити спроможні Збройні сили”, – заявив Степан Полторак.

Міністр щиро подякував кожному з представників аташату, їхнім країнам за політичну, економічну та просто людську підтримку України у прагненні відстояти свою територіальну цілісність.

Прикметно, що перед початком цієї зустрічі акредитовані іноземні військові аташе взяли участь у щоденному церемоніалі вшанування полеглих внаслідок російської збройної агресії на сході країни українських героїв у Залі пам’яті та біля Дзвону пам’яті на території Міністерства оборони.

Незважаючи на сильну хуртовину, аташе поклали від свого імені вінок на знак пошани до загиблих воїнів ЗСУ.

Дзвін цього дня вдарив один раз. 13 грудня 2017 року внаслідок російської збройної агресії під Авдіївкою загинув військовослужбовець КОРНЕЛЮК Павло Володимирович.

підготував: Геннадій Карпюк

Читайте також:
Явка резервістів у військкомати значно перевищує потребу, – Полторак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна