Європарламент підготував резолюцію щодо ситуації на Азові й реформ в Україні

 

У вівторок, 11 грудня, Європарламент на останньому 2018 року пленарному засіданні у Страсбурзі проведе дебати щодо доповіді про стан імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. У середу євродепутати проголосують за відповідну резолюцію, в основу якої покладена доповідь.

Автор документа – німецький депутат Міхаель Галер, передає УНІАН.

Росія хоче перетворити Азовське море на свою виняткову військову зону – про це йдеться у пропонованих поправках до резолюції ЄП.

“Європарламент висловлює глибоку стурбованість у зв’язку з тим, що цей випадок може бути спробою позбавити Україну суверенних прав в Азовському морі з метою перетворити його на російське «внутрішнє озеро», зробити з нього виняткову військову зону і взяти під контроль економіку Південно-Східної України”, — йдеться в документі Європарламенту.

“Сполученим Штатами та ЄС слід уважно вивчити кремлівські провокації в Азовському морі і обдумати адекватні відповідні заходи. Можливо, заборонити російським кораблям, що виходять з портів Азовського моря, заходити в порти Європи і США, доки Москва перешкоджає там українському судноплавству”, — сказано в проекті.

Крім того, Європарламент вкотре закликає країни — члени ЄС ввести нові санкції проти Росії, якщо українські моряки не будуть звільнені, а також у разі подальшої ескалації конфлікту.

У той же час, серед головних проблемних питань автор доповіді щодо України та комітет ЄП у закордонних справах відзначають стурбованість щодо ефективності застосування законодавства та діяльності правоохоронних органів у сфері боротьби з корупцією, завершення реформи децентралізації, недостатності зусиль з деолігархізації і в сфері приватизації в Україні.

Читайте також:
Меркель знову поговорила з Путіним про звільнення українських моряків

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна