Звернення Макрона до нації: соціальні поступки і надзвичайний стан

 

Президент Франції Емануель Макрон оголосив надзвичайний стан у соціальній та економічній сферах та заявив, що вірить у подолання кризи, яка виникла через масові акції протесту так званих “жовтих жилетів”.

Про це французькій лідер заявив увечері в понеділок, 10 грудня, у зверненні до нації з Єлисейського палацу, повідомляє “Укрінформ”.

“По-перше, це надзвичайний соціально-економічний стан, що я хочу оголосити сьогодні, щоб ми могли жити краще…” – заявив Макрон.

Він висловив  переконання, що вихід із цієї кризи буде знайдено спільними зусиллями.

Макрон визнав також свою відповідальність за нинішню соціально-економічну ситуацію в країні та виступив з ініціативою укладання нового контракту між владою і громадянами на базі широкого багатонаціонального діалогу.

Він відзначив, що масові акції, які прокотилися країною останніми тижнями, дуже негативно вплинули на націю.

Макрон заявив, що засуджує насильство і ті методи, якими скористалися багато протестувальників. “Жоден гнів не виправдовує атаки на поліцію, руйнування публічних будівель та закладів торгівлі”, – наголосив президент.

Водночас Еммануель Максрон сказав, що розуміє обурення частини французів, насамперед – пенсіонерів та багатодітних батьків. “Ми дуже повільно просуваємося на шляху до добробуту”, – визнав глава держави.

Макрон нагадав, що уряд вже пішов на економічні поступки протестувальникам та скасував раніше заплановане підняття цін на пальне.

Президент також повідомив, що уряд найближчим часом внесе конкретні пропозиції з метою зменшення податкового тягаря для найбільш вразливих верств населення та збільшення заробітних плат.

Він оголосив про певні кроки назустріч невдоволеним у соціальній сфері.

За словами Макрона, із травня наступного року року мінімальний розмір оплати праці зросте на 100 євро, а для тих, хто заробляє менш 2 тис. євро на місяць, будуть введені податкові пільги. До того ж скасовується оподаткування понаднормових годин праці.

Еммануель Макрон також згадав скасований ним податок для найбагатших громадян, введений попереднім президентом Франсуа Олландом. Макрон вважає, що цей податок призвів лише до податкової еміграції, проте не виключає його заміни у вигляді податку на люксову нерухомість.

Також президент анонсував заходи зі створення нових робочих міст, протидію податковим ухилянням та захист екології – їх президент планує обговорити із мерами французьких міст.

“Сьогодні ми повинні відновити наш загальний соціальний проект в ім’я Франції, в ім’я Європи”,- резюмував він.

“Єдине, про що я дбаю – це ви”, – цими словами президент завершив виступ.

Говорячи м’яким, спокійним тоном, Макрон закликав повернутися до спокійного життя після майже чотирьох тижнів протестів.

Читайте також:
Вандали пошкодили табличку на будівлі посольства України у Франції

Франція розслідує причетність Росії до протестів “жовтих жилетів”

Як повідомляла “Новинарня“, акції протесту “жовтих жилетів” за участю сотень тисяч людей почалися у Франції в листопаді через плани уряду підвищити акцизи на пальне.
Повсюдно відбуваються масові сутички з поліцією, погроми, застосування протестувальниками насильства та діями силовиків у відповідь – із тисячами затриманих і багатьма пораненими.

Після заворушень у Парижі на початку грудня подорожчання було скасоване, але протести продовжилися під загальними антиурядовими гаслами. Французька влада заявляє, що рух “жовтих жилетів” захоплений представниками радикальних угруповань. Протестують також старшокласники, представники різних суспільних прошарків та ідеологій.

Лише 8 грудня по всій Франції протестували 125 тисяч осіб, 118 отримали поранення, 1220 учасників масових акцій – заарештували.

Того ж дня, 8 грудня, в Парижі під час акції протесту “жовтих жилетів” до неї приєдналися двоє французьких прихильників угруповання “ДНР” із символікою сепаратистського угруповання – Ксав’є Моро і Фабріс Сорлен.

Звернення французького президента до народу було анонсоване в неділю. Йому передувала зустріч із профспілками, організаціями роботодавців та представниками місцевої влади.

Читайте також:
Протести у Франції нагадують сцени військових дій, — Макрон

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна