Порошенко нагородив орденом Ярослава Мудрого двох митрополитів УПЦ МП

 

Президент Петро Порошенко нагородив орденом Ярослава Мудрого V ступеня двох митрополитів Української православної церкви Московського патріархату: Анатолія (Гладкого) та Софронія (Дмитрука.

Про це свідчить указ від президента про відзначення державними нагородами з нагоди 27-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року.

“За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю постановляю:
нагородити орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня Гладкого Олексія Олексійовича (Анатолія) – митрополита Сарненського і Поліського, керуючого Сарненською єпархією Української православної церкви, Рівненська область; Дмитрука Дмитра Савовича (Софронія) – митрополита Черкаського і Канівського”, – зазначається в указі.

Як писала “Новинарня“, 29 листопада Порошенко у відеозверненні до народу повідомив, що Синод Вселенського патріархату схвалив текст томосу про надання незалежності Українській церкві, а також ухвалив рішення про скликання Об’єднавчого собору.

Цей Об’єднавчий собор, який відбудеться в грудні, має обрати предстоятеля єдиної Української православної церкви, який особисто поїде в Стамбул і отримає томос від Вселенського патріарха Варфоломія.

Для того, щоб собор був справді об’єднавчим, на ньому мають бути присутні архієреї всіх православних церков України (УАПЦ, УПЦ КП та УПЦ МП).

Москва всіляко противиться наданню автокефалії Українській помісній православній церкві. Зокрема, 15 жовтня на Синоді в Мінську Російська православна церква засудила рішення Константинополя про визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія та визнання незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.
Було оголошено, що РПЦ розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

13 листопада ієрархи УПЦ Московського патріархату замість запланованої зустрічі з президентом Порошенком провели в Києво-Печерській лаврі собор єпископів, за підсумками як УПЦ МП також  заявила про припинення євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом.

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній виступив проти більшості пунктів постанови цього собору. Також він неодноразово заявляв, що планує взяти участь в Об’єднавчому соборі помісної УПЦ.

Читайте також:
Владика Софроній дивиться у майбутнє єдиної Помісної церкви, — Порошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна