“Наша свобода – взаємозалежна”. Під час візиту до Києва глава МЗС Польщі підтримав Україну

 

Варшава підтримує посилення санкцій проти Росії за агресію в Керченській протоці.
Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович на спільній прес-конференції з главою МЗС України Павлом Клімкіним під час візиту до Києва в суботу, 1 грудня.

“Ми рішуче засуджуємо акт агресії Росії в акваторії Азовського моря. Це вперше, коли агресія пройшла так відкрито з боку російських підрозділів без приховування за спинами так званих “зелених чоловічків” або сепаратистів”, – сказав Чапутович.

“Росія повинна зрозуміти, що агресивна політика несе наслідки, а не тільки заяви міжнародної спільноти. Польща вважає, що необхідно дати рішучу, сильну і однозначну реакцію шляхом посилення санкцій”, – додав глава МЗС Польщі.

Як повідомляє прес-служба МЗС України, на зустрічі Павла Клімкіна з Яцеком Чапутовичем “сторони торкнулися спільних тем в галузі безпеки, оборони, енергетичної співпраці, українсько-польської ділянки державного кордону, протидії російському газопроводу «Північний потік-2»”.

Домовлено, що Польща й надалі підтримуватиме реформи в Україні і допомагатиме на шляху до ЄС і НАТО.

“Висловлено бажання про відновлення співпраці між інституціями України та Польщі, які відповідальні за історичну пам’ять“, – ідеться в повідомленні.

Коментуючи результати переговорів з польським колегою, Павло Клімкін написав у “Твіттері”: “На історію потрібно дивитися чесно, без політичних окулярів. Ми до цього готові. І самі, і з нашими друзями. Очікуємо на остаточне схвалення змін до [польського] закону “Про Інститут національної пам’яті”. Присутність у законі тільки чинника створює ситуацію вибірковості. Це нікому не на користь”.

Перед переговорами два міністри закордонних справ відкрили 9-те засідання українсько-польського Форуму партнерства – майданчика, де зібралися інтелектуали обох країн, які зацікавлені у пошуку того, що об’єднує суспільства України та Польщі.

За підсумками засідання ухвалено спільну заяву під назвою “Наша свобода – взаємозалежна”.

Заява Українсько-Польського форуму партнерства
за підсумками зустрічі у Києві 1 грудня 2018 року

Сьогодні, 1 грудня 2018 року, ми, члени Українсько-Польського форуму партнерства, зустрілися в Києві, щоб обговорити головні актуальні теми нашого громадського діалогу та плани на перспективу.

Відзначаємо, що засідання форуму відбулося в день двадцять сьомої річниці історичного референдуму, який утвердив незалежність України, та напередодні двадцять сьомої річниці визнання вільної України вільною Польщею, першою серед інших держав світу.

Наголошуємо, що цього року і Україна, і Польща святкують столітні ювілеї відновлення національної державності.

Складаємо шану історичній боротьбі за свободу обох народів і відзначаємо гідний наслідування приклад тих українців і поляків, які ставали на захист один одного від зовнішніх зазіхань та агресії.

Наголошуємо, що як і сто років тому, сьогодні Україні і Польщі загрожують спільні зовнішні загрози.

Ґрунтуючись на традиції взаємної підтримки, рішуче засуджуємо агресію Росії проти України, що призвела до численних жертв та окупації Криму й окремих районів Донбасу, та нову хвилю ворожих провокацій проти Українського народу, наслідком яких стали нещодавні події в Азовському морі і Керченській протоці.

Висловлюємо безумовну солідарність у спільній протидії агресору, який становить загрозу Україні, Польщі і всій Європі, та закликаємо до такої ж єдності громадянства всіх європейських і євро-атлантичних партнерів.

Вітаємо присудження Міністром закордонних справ Республіки Польща Яцеком Чапутовічем нагороди «Pro Dignitate Humana» українському режисеру та політичному в’язню Олегу Сенцову і закликаємо всіх міжнародних партнерів не покладати рук і не зупиняти тиску, доки свободу не здобудуть всі українські заручники і полонені, ув’язнені Кремлем.

Вітаємо давноочікуване рішення Київської міської ради назвати іменем Єжи Ґєдройця вулицю в центральній частині столиці України. Сподіваємося на появу місць, названих в честь видатних українців, у Варшаві та інших містах Польщі, а також на продовження традиції відзначення польських діячів в Україні.

Заохочуємо урядовців, політиків та громадських діячів обох держав розвивати всі ініціативи, які на основі принципів взаємної поваги, рівності та партнерського паритету працюють на зміцнення нашої довіри, співпраці та союзництва. Прагнемо зробити все можливе, щоб єдність наших народів не вдалося розміняти на протиріччя чи провокації, в тому числі інспіровані третіми силами.

Наш форум об’єднує усвідомлення історичної закономірності, яка не раз доводила, що свобода України і Польщі – взаємозалежна, а розподіл чи підпорядкування одного з наших народів неминуче призводить до поневолення іншого.

Читайте також:
Глава МЗС Польщі в Києві вручив премію для Сенцова “За людську гідність”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна