Україна закрила в’їзд для чоловіків з Росії. Москва реагує. ДОПОВНЕНО

оновлено, доповнено

У період дії воєнного стану Україна не пропускатиме на свою територію громадян Росії – чоловіків віком від 16 до 60 років, за незначними винятками.

Про це на нараді у президента в п’ятницю, 30 листопада, заявив голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

“У пунктах пропуску здійснюються посилені заходи контролю. Насамперед, щодо громадян Російської Федерації. Не пропускаються громадяни РФ у віці від 16 до 60 років чоловічої статі”, – заявив Цигикал.

За його словами, винятками для пропуску на територію України чоловіків з РФ є “гуманітарна місія”, наприклад, поїздка на похорон родичів.

Президент України Петро Порошенко наголосив, що на такий крок держава пішла, “щоб РФ не формувала в Україні загони “приватних” армій, які насправді є представниками збройних сил РФ. Щоб не дати росіянам здійснити в Україні ті операції, які вони планували ще у 2014 році”.

ОНОВЛЕНО. Прикордонники вирішуватимуть, чи пропускати росіян чоловічої статі й призовного віку в Україну, безпосередньо на пункті пропуску після співбесіди.
Про це сказав речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в коментарі телеканалу “112 Україна”.

“Відповідно до законодавства про правовий режим воєнного стану, діє особливий режим в’їзду-виїзду. Під час перетину кордону іноземцями та особами без громадянства, у тому числі, й громадянами Російської Федерації, прикордонники здійснюють посилене інтерв’ювання”, – розповів речник ДПСУ.

“Також виокремлюються групи ризиків, які можуть бути причетні до дестабілізаційних заходів на території України. Для цього ми перевіряємо їхні попередні поїздки в Україну, чи не порушували вони українське законодавство, чи не відвідували до цього тимчасово окуповані території України”, – сказав Демченко.

Він уточнив, що прикордонники тісно співпрацюють із усіма правоохоронними органами і через усі наявні бази даних перевіряють таких осіб.

“У разі правових підстав, а також непідтвердження мети поїздки іноземця в Україну, таким особам відмовляється у праві в’їзду в Україну”, – сказав Демченко

“Звісно, певним виключенням є ті особи, які мають дипломатичний статус в Україні або ж є обслуговуючим персоналом транспортних засобів. Крім того, ті, які мають документи на підтвердження постійного або тимчасового проживання на території України. І ті, які їдуть із поїздками гуманітарного характеру – це, можливо, смерть або хвороба близьких родичів”, – уточнив представник Держприкордонслужби.

Демченко наголосив, що йдеться про те, що чоловіки від 16 до 60 років потрапляють у “категорію ризику”, їх інтерв’ювання є додатковим засобом контролю.

“У кожному окремому випадку може прийматися окреме виключне рішення”, – зазначив він.

На запитання, чи зможуть потрапити в Україну бізнесмени, які мають комерційну мету чи їдуть на економічну конференцію і підтвердять мету поїздки документом, Демченко відповів: “Це (прийняття рішення – “Н”) відбуватиметься у момент перетину кордону і здійснення заходів прикордонного контролю, під час якого він має довести мету і ціль своєї поїздки в Україну”.

У Росії вже відреагували на такі заходи Києва. Голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов назвав їх “суто пропагандистським актом, аби за всяку ціну довести наявність якихось агресивних намірів Росії щодо України і підтримувати знервовану обстановку в країні”.

На думку Косачова, Росія не повинна забороняти в’їзд на свою територію громадянам України у відповідь на таку заборону росіянам.
Окрім того, в коментарі агенції ТАСС він цинічно заявив, що РФ нібито не воює з Україною.

Читайте також:
Воєнний стан: Україна закрила в’їзд до окупованого Криму для іноземців

Як інформувала “Новинарня“, 23-25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база.
Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано російську сторону відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” двічі таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу інший російський прикордонний корабель, “Ізумруд”, отримав пробоїну й почав боротися за живучість. Було пошкоджено також “Дон”.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години, коли конвой уже вирішив повертатися до Одеси, росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили моряків у полон.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти прикордонних областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування українцями зброї проти агресорів у Керченський протоці.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків. Згодом стало відомо, що їх 24, з них два співробітники СБУ.
27-28 листопада підконтрольні РФ суди в Сімферополі й Керчі заарештували їх усіх на два місяці за нібито “кримінальне правопорушення” (до 25 січня 2019 року). Надалі військовополонених перевезли до Москви.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна