Мінкульт почав перевірку мощей в Печерській лаврі

 

Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Печерської лаври.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП.

На сайті релігійної організації вказано, що за ініціативи Міністерства культури України була створена спеціальна комісія, до складу якої увійшли співробітники міністерства та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

“Метою комісії є перевірка наявних церковних коштовностей і святинь, які були передані Києво-Печерській лаврі, починаючи з 1988 року — з моменту відкриття монастиря після відродження”, — йдеться в повідомленні.

Намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло вже обговорив із членами комісії процедуру перевірки наявності цінностей.

“У перший день Різдвяного посту члени комісії розпочали перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Лаври. Робота комісії відбувається під наглядом монахів, наглядачів печер та членів духовного собору обителі. На прохання намісника, митрополита Павла, огляд вівтарних приміщень лаврських храмів здійснюється виключно чоловіками, оскільки жінкам забороняється перебувати в церковному вівтарі”, — розповіли деталі в УПЦ МП.

Зазначається, що така перевірка відбувається вперше за 30-річну історію відродженої Києво-Печерської лаври.

До слова, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш заявив, що Почаївська лавра, якою зараз користується УПЦ МП, може змінити свою приналежність після отримання православною церквою України томоса про автокефалію. Таку саму долю він прогнозує і для Печерської лаври.

Як повідомляла “Новинарня“,  27 листопада в Стамбулі на Фанарі почався синод Вселенського патріархату, який, як очікується, затвердить текст томосу про автокефалію для Української помісної православної церкви та визначить дату проведення об’єднавчого собору в Україні.

Раніше, 11 жовтня, за результатами Синоду в Стамбулі Вселенський патріархат оприлюднив документ, у якому підтвердив визнання недійсною анафеми патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія (через задоволення їхніх апеляцій) та визнав незаконним томос 1686 року про зверхність Московського патріархату над Київською митрополією.

Константинополь оголосив, що продовжує реалізацію рішення про надання автокефалії церкві України, та заявив про ставропігію в Києві.

Після цього глава Київської патріархії Філарет закликав УАПЦ та УПЦ МП готуватися до Об’єднавчого собору, на якому оберуть голову Помісної церкви, що отримає томос Константинополя.

15 жовтня на Синоді РПЦ в Мінську Російська церква засудила такі рішення Фанара з визнання “розкольників” та оголосила, що розриває зв’язок із Константинопольським (Вселенським) патріархатом.

Раніше Синод УПЦ МП вимагав вислати з України екзархів Константинополя і припиняє співслужіння.

Читайте також:
Українська церква отримає автокефалію найближчим часом,
— представник Константинополя

Назустріч томосу: екзархи Константинополя поставили Порошенка
в ряд із князем Володимиром

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна