Полковник контррозвідки – про “п’яту колону” на Донбасі й настрої людей в ОРДЛО. ІНТЕРВ’Ю

автор: Людмила Кліщук
із Донецької області

Офіцери контррозвідки СБУ в місцях їхньої відповідальності мало помітні для стороннього ока. Хоча вони працюють майже скрізь, де Збройні сили України виконують бойові завдання. Так, днями контррозвідники Служби потрапили в полон після захоплення росіянами кораблів ВМС ЗСУ в Керченській протоці.

Чим займається контррозвідка СБУ у прифронтових районах на Донеччині? Чи мають вплив на ці території “вибори” в ОРДЛО й останні церковні перипетії? Що українські силовики робитимуть у містах, звільнених від “ДНР”?

На ці та інші запитання “Новинарня” шукала відповіді в розмові із контррозвідником Служби безпеки України полковником П., який виконує обов’язки у районі проведення ООС на Горлівському напрямку.

  • Чим займається контррозвідка СБУ в ООС, які ваші основні задачі?

– В умовах російської агресії контррозвідка займає чільне місце у роботі спецслужби. Якщо коротко, основне завдання – протидія діяльності закордонних спеціальних служб.

Протягом останніх років фіксується зміна методів та активізація діяльності на українській території іноземних розвідок. Всі ми бачимо перехід спецслужб Росії фактично до відкритої розвідувально-підривної діяльності. При цьому поєднуються “класичні” методи роботи спецслужб із тероризмом, вчиненням кібератак, провокуванням протестних заходів, розпалюванням міжконфесійної та міжетнічної ворожнечі.

Тут, у районі проведення ООС, основне завдання контррозвідників – виявлення та ліквідація диверсійно-розвідувальних груп російсько-терористичних військ, їх інформаторів, викриття і притягнення до відповідальності агентури ворожих спецслужб і терористичних організацій.

Також встановлюємо й шукаємо тих, хто у 2014 році сприяв проведенню т.зв. “референдумів за незалежність ДНР”.

  • За вашими особистими спостереженнями, які настрої у мешканців населених пунктів під контролем України поблизу “контактної лінії”?

– Порівняно із 2014 роком зміни в районі проведення операції Об’єднаних сил разючі. Місцеве населення встигло побачити наслідки так званого “русского мира” та порівняти його з цивілізацією. Люди усвідомлюють – із кожним днем все більше – ефективність української правоохоронної системи, спецслужб та важливість нашої роботи щодо протидії диверсійно-розвідувальним групам і російсько-терористичним військам.

Мешканці чітко усвідомлюють, із якого боку вони опинилися. Ми демонструємо цим мешканцям, що життя в цивілізованій країні – краще.

  • Але між цих мешканців все одно можуть траплятися люди, яких завербували НЗФ, російські спецслужби. Чи доводиться і зараз викривати агентурні мережі ворожих інформаторів?

– Такі мережі є, оскільки регіон довгий час був під інформаційним впливом російської пропаганди. Деталей повідомити не можу, бо триває робота.

Протягом 2018 року у зоні відповідальності нашої групи на Горлівському напрямку затримано п’ять інформаторів, а також винесено десять вироків особам, які були затримані тут у попередні роки. Ідеться про реальні терміни покарання.

Але зараз агентурних мереж менше, порівняно із 2014 роком. Завдяки, в тому числі, нашій ефективній роботі. Профілактичній – також.

Читайте також:
Електромонтер, який рахував ЗСУ відрами.
Шпигуна “ДНР” із Новгородського посадили у Вінниці

  • У 2014 році в містах Донеччини, де зараз майорить синьо-жовтий прапор, було проведено так звані “референдуми за ДНР”. Чи продовжуєте ви встановлювати людей, які тоді їх організовували, притягувати до кримінальної відповідальності?

– Так, роботу продовжуємо, встановлюємо осіб, відкриваємо кримінальні провадження та передаємо матеріали в суд.

  • Нещодавно відбулися так звані “вибори” на тимчасово окупованій території. Чи відчувався вплив тих процесів на контрольованій українською владою території? Чи переходили ви на посилений режим несення служби?

– Так. Псевдовиборами 11 листопада [в ОРДО і ОРЛО] Росія намагалася легітимізувати тамтешню злочинну владу. Організатори “виборів” встановлені, зареєстровані кримінальні провадження.

Відомо, що з боку РФ були значні фінансові вливання та інформаційна підтримка.

А відвідування “виборчих дільниць” так званими “іноземними делегаціями” з боку невизнаних Абхазії та Південної Осетії є ще одним маркером очевидного впливу Росії на псевдовибори 11 листопада.

І інформаційний слід від виборів в ОРДЛО на територіях, які контролюються українською владою безпосередньо на лінії розмежування, справді був. Але ті процеси нами контролювалися.

Під час інтерв’ю

Читайте також:
Умовна кара. Українські суди масово “пробачають” сепаратистів

  • Одне із завдань контррозвідки – протидія внутрішнім загрозам національній безпеці України. Чи є в прифронтових містах так звана “п’ята колона” та які загрози вона несе?

– “П’ята колона” є. Оскільки регіон був під інформаційним впливом Росії протягом попередніх років та десятиліть. Залишилися особи, які ностальгують за радянською добою. Нам доводиться із цим працювати й покращувати ситуацію, аби цей регіон став демократичнішим. Заходи в напрямку протидії “п’ятій колоні”  відбуваються як профілактичні, так і в рамках відкритих кримінальних проваджень.

Навіть якщо ми розслідуємо злочини в економічній сфері, то фігурантами таких проваджень досить часто стають особи проросійськи налаштовані. Наприклад, протягом року ми працювали над низкою кримінальних проваджень, і в рамках однієї з таких справ був ліквідований конвертаційний центр, що займався фіктивним відшкодуванням ПДВ. Якраз представники колишньої регіональної партійної еліти були активними учасниками цієї схеми.

Через цей “конверт” було проведено фіктивних операцій на суму понад 20 мільйонів гривень. Як наслідок – із бюджету було відшкодовано 7 мільйонів. Керівника конвертцентру вироком Краматорського міського суду оштрафували на 8500 грн. Кримінальне провадження розслідували за статтею 205 Кримінального кодексу України, “фіктивне підприємництво”.

  • Чи позначаються на прифронтових територіях події з галузі церковної політики, щодо надання Українській церкві автокефалії?

– Події навколо надання автокефалії Українській церкві розбурхуються представниками країни-агресора: вони використовують релігійний фактор для дестабілізації ситуації в Україні. Це штучно створені проблеми, які, найперше, виходять із екранів російського телебачення. Насправді їх немає. Люди спокійно ходять до храмів. Конфліктів та передумов для них немає. Все що роздмухується – робиться із подачі Кремля.

Читайте також:
Український храм на Донбасі: суди, кров та московські погрози

  • На мирній території силовики досить часто звітують про виявлені зброю та вибухові речовини. Наскільки це поширене явище у прифронтових населених пунктах? Чи справляється контррозвідка?

– Лише протягом двох місяців у зоні нашої відповідальності ми викрили низку так званих схронів боєприпасів. Ми знайшли понад 200 снарядів різних калібрів, понад 100 набоїв, 25 гранат Ф-1, 4 кг тротилу. Це досить серйозні “запаси” для проведення терористичних актів та диверсій.

Один із таких схронів ми знайшли біля електропідстанції населеного пункту, яка є об’єктом критичної інфраструктури. Від приведення в дію цих засобів могли би постраждати, найперше, мирні мешканці населеного пункту. Ми ліквідували цю загрозу.

Читайте також:
Контррозвідка СБУ “вивела” ще одного екс-“міністра ДНР” – Камара

  • Чи залучаєте ви до конфіденційної співпраці мешканців непідконтрольних районів? І чи відомо, які зараз настрої у людей за “лінією розмежування”, в ОРДО?

– Законодавство дає нам можливість працювати з особами на конфіденційній основі. Інформацію, яку отримуємо, використовуємо в оперативно-службовій діяльності.

Матеріали, які ми черпаємо із тимчасово окупованої території, свідчать про те, що населення є заляканим: як із боку росіян, так і з боку ватажків місцевих квазіутворень.

Але переважна більшість місцевих мешканців є проукраїнськи налаштованими. І вони очікують, що прапор України замайорить у їхньому місті – Горлівці, Донецьку чи Луганську.

У свій час ми вийдемо на наші законні кордони, якими вони були на політичній карті світу до тимчасової окупації української території.

Фото: Людмила Кліщук, Новинарня

  • Якщо завтра Збройні сили України виб’ють, скажімо, з Горлівки окупантів, встановлять синьо-жовтий прапор на міськраді – якими ви бачите головні виклики у роботі контррозвідки у звільненому місті?

– Якщо звільняється якесь місто, то найперше завдання – подальше стримування російської агресії. Це найбільший виклик.

По-друге – робота з особами, які співпрацювали з окупаційними режимами, організовували “референдуми”, вчиняли злочини під час тимчасової окупації. Це великий об’єм роботи.

Третє – це повернення довіри місцевого населення до України, української влади та українських правоохоронних органів. Це буде тривала, але багатообіцяюча та виправдана робота.

Читайте також:
“Повітряний поцілунок” для ОРДО: активісти запустили на Горлівку
державний та червоно-чорний прапори. ФОТО

  • Чи відчувається якась зміна, можливо, загострення суспільно-політичних настроїв у прифронтовій зоні у зв’язку із входженням України у передвиборчу кампанію?

– Вибори президента та подальші парламентські вносять суттєву динаміку в розвиток суспільно-політичної ситуації в Україні. У прифронтових населених пунктах – в тому числі. Ми створюємо умови для вільного волевиявлення та припиняємо усі провокації, які виникають довкола теми виборів з боку російсько-терористичних угруповань. Сподіваюсь, що вибори пройдуть спокійно, а народ отримає достойного представника, законно обраного.

  • Чи документуєте ви російську військову присутність? Із якою метою?

– Чимало людей свідчать про російську присутність на цих територіях, а намагання РФ показати, що події в Україні – це “громадянський конфлікт”, не відповідають дійсності. Ми збираємо доказову базу та вже використовуємо її для того, щоб довести в міжнародних судових інстанціях той факт, що саме російські окупаційні війська відіграють ключову роль у цьому конфлікті. Кінцева мета: притягнення до відповідальності усіх причетних.

Фото: Людмила Кліщук, Новинарня

Всі розуміють, що Схід України є визначним для всієї міжнародної спільноти. Саме тут проходить “вододіл” між цивілізацією та шляхом у нікуди. Це розуміють і наші західні партнери.

Наше завдання – аби це місце не перетворилося на заморожений конфлікт, а всі люди тут мали рівні права, незалежно від національності чи конфесії.

Читайте також:
З початку ООС контррозвідка СБУ викрила на Сході
півсотні бойовиків і їх поплічників

Стали відомі замовники й організатори вбивства контррозвідника
СБУ Хараберюша. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна