Командир “Бердянська” Роман Мокряк відмовився “зізнаватись” ФСБ

 

Командир малого броньованого артилерійського катера ВМС ЗС України “Бердянськ” Роман Мокряк, затриманий росіянами після бою в Керченській протоці 25 листопада, відмовився відповідати на запитання співробітників ФСБ РФ та “зізнаватись” на відео в якихось “злочинах”.

Про це повідомляє одеське видання “Думська” з посиланням на правозахисників, які підтримують наших полонених в окупованому Криму

“Він відмінний офіцер та смілива людина. Послав чекістів за відомою адресою”, – розказав співрозмовник видання.

Під час штурму МБАК під командуванням старшого лейтенанта Мокряка був сильно пошкоджений росіянами, зокрема катер отримав пробоїну рубки від обстрілу з артустановки АК-630. Внаслідок цього кілька осіб із команди “Бердянська” отримали поранення та не змогли чинити опір агресорам.

Як інформує “Український мілітарний портал”, Роман Мокряк народився у 1986 році в Кіровоградській області. Починав службу в Севастополі на підводному човні ВМСУ “Запоріжжя”. Після окупації Криму залишився вірним присязі, вийшов на материк та продовжив службу на ракетному катері ВМС ЗСУ “Прилуки”.
У 2016 році прийняв під командування найновіший тоді броньований артилерійський катер із бортовим номером U175, який згодом отримав ім’я “Бердянськ”.

Як повідомляла “Новинарня“, 15 полоненим українським військовим так звані “суди” в Сімферополі й Керчі 27 листопада обрали “запобіжні заходи” – два місяці тримання під вартою. Серед арештованих – і офіцер Роман Мокряк.

Ще дев’ятьом морякам запобіжний захід призначатимуть 28 листопада.

Читайте також:
Статус затриманих РФ українських моряків – ВІЙСЬКОВОПОЛОНЕНІ,
– адвокат Закревська

Як інформувала “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

Приблизно о 8:30 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Близько 20-ї години росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Збройні сили України було приведено в повну бойову готовність.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. 26 листопада президент Петро Порошенко видав указ, а Верховна Рада затвердила воєнний стан у десяти областях терміном на 30 днів.

Генштаб ЗСУ оприлюднив радіоперехоплення розмов офіцерів РФ під час атак на українські кораблі.

Командувач ВМСУ Ігор Воронченко не підтвердив застосування зброї проти агресорів у Керченський протоці.

ЗМІ спершу опублікували список 23 полонених моряків.

ФСБ оприлюднила відео фрагментів допиту деяких полонених.

Читайте також:
“Пишаюся кожним із вас. Сам пройшов таке у 2014 році”, – лист командувача ВМСУ полоненим морякам

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна