У різних містах пікетували дипустанови РФ: “Нацкорпус” вимагає скорочення воєнного стану

 

У понеділок, 26 листопада, в різних містах відбулися вуличні акції з приводу військової агресії РФ у Керченській протоці.

Так, у Києві кілька сотень представників партії “Національний корпус”, її парамілітарного формування “Нацдружини” та інших споріднених структур прийшли під адміністрацію президента та Верховну Раду з вимогами ввести воєнний стан, але не переносити вибори.

“Наші вимоги: 1. Рішучі дії керівництва держави у відповідь на агресію РФ. 2. Розірвання договору між Україною та РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки. 3. Воєнний стан без скасування чи перенесення дати виборів”, – йдеться в повідомленні “НК” в соцмережах.

“Ми також підкреслюємо, що це рішення (про воєнний стан – “Н”) не має бути використано президентом для утримання влади. Тому підтримуємо пропозицію нашого лідера Андрія Білецького запровадити воєнний стан на 30, а не 60 діб з можливістю пролонгування в разі обґрунтованої необхідності. Таким чином виборчий процес не буде зірвано, а будь-які підозри стосовно намагання Порошенка втримати владу у своїх руках будуть нівельовані”, – ідеться в заяві прес-служби “Нацкорпусу”.

Голова штабу “НК” Родіон Кудряшов на мітингу  наголосив, що “воєнний стан не має перетворитися на маніпулятивну схему”.

“Нацкорпус” заявив, що вимагає “запровадити воєнний стан на 30 діб із розривом усіх дипломатичних відносин, насамперед тих, що стосуються Азовського моря. В іншому випадку це рішення не має сенсу взагалі”.

Прикметно, що аналогічні вимоги – воєнний стан на 30 днів і вчасне проведення виборів президента – озвучив нардеп від “Народного фронту” Арсен Аваков, якого також вважають близьким до глави МВС Арсена Авакова.

“Ми готові воювати. Ми взяли на себе цю відповідальність ще в 2014 і 2015 роках. Ми зібрались тут сьогодні, щоб показати, що за цю країну є кому боротись”, – сказав також керівник штабу “Нацкорпусу” – ветеран АТО Кудряшов.

Зазначається, що “НК” і “НД” оголосили про мобілізацію добровольців для формування загонів оборони України.

Харків

У Харкові під стінами консульства РФ пройшов пікет проти військової агресії Росії в Азовському морі, під час якого на території дипвідомства згоріло дерево.

Як повідомило місцеве видання 057.ua, на пікет зібралося близько півсотні людей із кількох патріотичних організацій “Національний корпус”, “Світанок”, “Фрайкор” та ін.

Пікет проти військової агресії Росії в Харкові

Фото: 057.UA

Вони принесли шини та паперові кораблики.

“Ми вимагаємо введення воєнного стану на території України і переривання всіх дипломатичних відносин з РФ. Всі дипломати зобов’язані покинути Україну”, – заявив начальник штабу місцевого “Нацкорпусу” Костянтин Немічев.

Праві активісти запалили фаєри й димові шашки, які почали кидати за паркан консульства РФ.

Одна з шашок потрапила на ялинку, і та зайнялася.

 

Крім того, активісти запалили шини, закидали будівлю консульства яйцями й пляшками. Також вони спалили прапор Росії, залишки якого кинули в калюжу.

 

Львів

Під генконсульством Росії у Львові також провели акцію протесту проти агресії РФ щодо українських суден у Керченській протоці.

Про це на своїй сторінці у Facеbook повідомив активіст ІПЦ “Наше право” Юрій Танасійчук.

Як і в Києві та Харкові біля дипустанов Росії, у Львові активісти складали паперові кораблики.

Щоправда, учасників пікету у Львові було всього з десяток.

Одеса

В Одесі під генконсульство Росії принесли “закривавлені” тільняшки.

Як повідомила “Думська“, ще вночі патріотичні активісти повісили на ворота консульства заплямовані червоною фарбою тільники — натяк на кров, яку пролили українські моряки.

Читайте також:
Шини, кораблики, фаєри. Під посольством РФ – акція проти агресії на Азові

Як повідомляла “Новинарня“, із 23 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку 25 листопада ПСКР “Дон” таранив буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Унаслідок навалу російський прикордонний корабель отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї та спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. За повідомленням радника президента Юрія Бірюкова, українські моряки вели стрільбу у відповідь, але сили були нерівні.

За інформацією ВМСУ, шість українських моряків отримали поранення, з них двоє – важкі. Допомогу їм надавали росіяни.

Як заявив на засіданні РНБО України начальник Генштабу Віктор Муженко, зв’язку з кораблями і 23 полоненими моряками немає, їхня доля невідома.

Росія визнала факт нападу на українські кораблі, які нібито “порушили державний кордон РФ” та “здійснювали небезпечні маневри”. Це перший факт офіційного визнання військової агресії Росії проти України з початку війни 2014 року.

Рада нацбезпеки прийняла рішення про запровадження воєнного стану. Для затвердження ВС 26 листопада зібралася Верховна Рада.

Читайте також:
Порошенко підписав указ про воєнний стан в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.