Прокурора, яка “лайкала” в соцмережі дописи на підтримку “ДНР”, звільнено з посади

 

Співробітницю прокуратури Донецької області Наталію Солдатову, яка “лайкала” в соцмережах дописи на підтримку “ДНР”, звільнили з посади “за порушення кодексу професійної етики та поведінки прокурорів, а також присяги”.

Про це свідчить рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 14 листопада, пише “Судовий репортер“.

На прокурора подали скаргу, оскільки в соціальній мережі “Одноклассники” вона “висловлювала повагу до комуністичної символіки, підтримувала пропаганду комуністичного та націонал-соціалистичного (нацистського) тоталітарних режимів, прихильно ставилась до закликів до агресивної війни, розв’язування воєнного конфлікту, відкритої підтримки учасників терористичної організації «ДНР», шляхом проставлення відміток «считает классным»”.

Солдатова пояснила, що зареєструвалась в “Одноклассниках” 8-9 років тому “для налагодження зв’язків та спілкування зі знайомими, яких ще тоді включила у статус «друзів»”. У яких групах вона брала участь − не пам’ятає.

У цих групах Солдатова, за її словами, “дивилась новини та слідкувала за подіями, не висловлювала будь-яких закликів до агресивної війни, розв’язування воєнного конфлікту, жодних коментарів у групах новин не надавала, не підтримувала учасників терористичної організації «ДНР», не поширювала комуністичну та будь-яку іншу символіку”.

І взагалі репосту будь-яких картинок, фото/відео- та друкованих матеріалів у мережі не робила.

Також прокурор запевнила, що її громадянська позиція “не суперечить інтересам України“, вона н”іколи не підтримувала та не підтримує заклики щодо розколу територіальної єдності України”.

І позначки “Наталья Солдатова считает классным”, мовляв, ставила тільки під особистими фото та відео знайомих.

Але, водночас, “через високу чуттєвість екранів гаджетів випадково могла зачепити кнопку та не помітити цього“.

А оскільки стрічки своїх подій пані прокурор ніколи не переглядала, то й не помічала, що там є “зайві помітки”.

Також Солдатова зауважила, що в її гаджетах доступ до соціальної мережі є відкритим, тож, наприклад, її малолітня донька “могла натиснути значок на екрані, зайти на сторінку і натискати кнопки” (з січня 2017 року жінка перебуває в декретній відпустці).

Ще сторінка Солдатової в соцмережі, за її словами, “неодноразово була зламана невідомими, внаслідок чого на ній з’являлися сторонні коментарі та групи”. Але логін та пароль після цих “зламів” молода мама не змінювала.

Комісія до пояснено Солдатової поставилась критично. Як зазначається в рішенні, “єдина тематика публікацій і відміток виключає їхню випадковість і свідчить про свідоме розміщення на сторінці”.

Посилання на злам сторінки члени комісії також визнали непереконливими, оскільки Солдатова не лише не змінювала логін та пароль, а й не видаляла відповідні публікації і відмітки.

Солдатова працювала в органах прокуратури з грудня 2000 року. Остання посада – прокурор відділу забезпечення державного обвинувачення у регіоні управління підтримання державного обвинувачення в суді прокуратури Донецької області.

Комісія ухалила притягнути її до дисциплінарної відповідальності і накласти стягнення у вигляді звільнення з посади.

Рішення може бути оскаржене прокурором до адміністративного суду або до Вищої ради правосуддя протягом одного місяця з дня отримання поштою його копії.

Читайте також:
У Вашингтоні затримали росіянку з симпатіями до “ДНР”, яку підозрюють у шпигунстві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна