Воєнний стан: Турчинов анонсував засідання РНБО

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов анонсував засідання РНБО для можливого оголошення правового режиму воєнного стану.
Про це він заявив в ефірі каналу “Прямий” після засідання воєнного кабінету ввечері 25 листопада.

“Запропоновано провести засідання РНБО для оголошення правового режиму воєнного стану, засідання відбудеться сьогодні о 00:00”, – сказав секретар Радбезу, який був в.о. президента навесні 2014 року.

За його словами, напад російських військових на кораблі ВМСУ в Керченській протоці є нічим іншим, як актом військової агресії.

Як інформувала “Новинарня“, 25 листопада корабельна група Військово-Морських сил ЗС України у складі двох нових малих броньованих артилерійських катерів (МБАКів) “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдового буксира “Яни Капу” здійснювала плановий перехід з Одеси до Азовського моря, де в Бердянську й Маріуполі створюється українська військово-морська база. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства.

Проте, всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ – катери типу “Соболь”, пскр “Дон”, катери типу “Мангуст”, мпк “Суздалец” – здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України”.

О 8:21 ранку ПСКР “Дон” взяв на таран буксир “Яни Капу”, пошкодивши йому один із двох головних двигунів. Сам “Дон” унаслідок навалу отримав пробоїну й почав боротися за живучість.

Надалі вісім суден РФ тримали український ордер у Керченській протоці на підході до Кримського мосту. Росіяни перегородили фарватер під мостом старим суховантажем і попередили про застосування зброї і спецназу.

Між 20-ю і 21-ю годинами росіяни відкрили вогонь на ураження по українських суднах і захопили їх. Шість моряків ВМСУ отримали поранення, з них двоє – важкі.

Читайте події дня на морі:
Перехід конвою ВМС ЗСУ на Азов:
російський таран, пробоїна, блокада протоки та обстріл

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна