У Святогірську львів’яни реставрують пам’ятник компартійному діячеві Артему. ВІДЕО

 

Завершується перший етап реставрації пам’ятки національного значення — пам’ятника Артему в Святогірську на Донеччині.

Про це повідомив очільник Донецької ОДА Олександр Куць.

Загалом на його відновлення з обласного бюджету виділили 388 тисяч гривень.

“За виконання робіт взялися львівська та київська фірми “Львівпроектреставрація” та “Мегаград”. Але повністю завершити проект у цьому році реставратори не встигнуть, тож другий етап розпочнеться навесні, з настанням тепла”, — зазначив Куць.

Як розповів очільник Донеччини, пам’ятник Артему роботи всесвітньо відомого українського митця Івана Кавалерідзе належить до пам’яток національного значення. Його спорудили у 1927 році.

Директор Святогірського історико-культурного заповідника Світлана Шарабан зазначила, що остання реставрація відбулася у 1983 році. “У травні 2014-го пам’ятка сильно постраждала — у неї влучила блискавка. І протягом чотирьох років “Артем” перебував у аварійному стані. Реставрація розпочалися у жовтні. За цей час реставратори усунули аварійні пошкодження й облаштували систему захисту від блискавок”, — розповіла Шарабан.

Як зауважив реставратор Юрій Перебийніс, в процесі робіт використовують високоякісні матеріали, зокрема, італійські суміші, адже пам’ятці вже майже сто років, до того ж окремі її частини споруджувалися з необпаленої цегли, тому доводиться усувати недоліки й додатково укріплювати частини конструкції.

До слова, скульптура не потрапила під дію закону про декомунізацію власне через статус пам’ятки національного значення.

Про те, чи пам’ятник Артему — об’єкт мистецтва, чи пам’ятка радянської пропаганди досі відбувається суспільна дискусія.

Письменниця Оксана Забужко свого часу розповіла, що за допомогою схожих скульптур можна виявити справжніх мистецтвознавців і “політтехнологів”-маніпуляторів. “І от говориш з людиною, яка буцімто “за мистецтво”, вона з страшними очима вигукує: “А Артьом?!” Мовляв, що ж, і його скидати? Відповідаєш: а при чому тут Артьом – це скульптура Кавалерідзе, одна з небагатьох зацілілих пам’яток українського кубізму, перлина доби Розстріляного Відродження, так його й представляти треба в усіх описах і реєстрах… І бачиш, як людину перекошує, мов від фізичного болю: “Это памятник Артему!”. Так ось, щоразу запитуйте у співрозмовця, і не помилитесь – скульптура Кавалерідзе, чи пам’ятник Артьому? Кінна статуя роботи Лисенка, чи пам’ятник Щорсу? Ті, хто обирає другий варіант, – по факту не мистецтвознавці, а “політтехнологи”-маніпулятори”, — вважає вона.

Мистецтвознавець Ростислав Лужецький також називає пам’ятник Артемові “унікальним та навіть неповторним”. “Були люди, які змогли в цій ситуації вирівнювати деструкцію простору. Їхні роботи, формально будучи радянським мистецтвом, ставали надбанням культури. Одна з таких робіт пам’ятник Артему Івана Кавалерідзе біля Святогірської лаври. Це унікальна кубістична робота, яка тільки підкреслила епоху. Він не дисонує з ландшафтом. Такі винятки треба брати до уваги. Дискусія довкола процесу декомунізації має бути дуже фаховою”, — переконаний Лужецький.

Скульптор Іван Кавалерідзе відомий також як художник кіно, драматург, кінорежисер. У його творчому доробку чимало пам’ятників відомим українцям — княгині Ользі, Тарасові Шевченку, Григорію Сковороді, Ярославу Мудрому, Богданові Хмельницькому.

Кавалерідзе також є автором двох пам’ятників радянському партійному діячеві Артему (Федору Сергєєву) та іншим комуністичним діячам.

Більшість його творчої спадщини постраждала під час буремних подій 1917-1919 років, але відновлена у часи незалежності України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна