У Ліхтенштейні на 107-му році життя загинув відомий меценат барон Фальц-Фейн

 

17 листопадa на своїй віллі у місті Вадуц (Ліхтенштейн) загинув 106-річний підприємець і меценат Едуард фон Фальц-Фейн.

Про смерть небожа засновника заповідника “Асканія-Нова” Фрідріха фон Фальц-Фейна першою повідомила російська агенція ТАСС, якій цю новину підтвердив опікун загиблого Адольф Хіб.

За його даними, в суботу на віллі барона Фальц-Фейна сталася пожежа. Пожежники, які приїхали на виклик, знайшли господаря без ознак життя.

Останні кілька років Фальц-Фейн був прикутий до ліжка. Щодня його навідувала медсестра, яка проводила з хворим по 2-3 години вранці і ввечері, але під час інциденту барон був удома сам.

Причини займання наразі встановлює поліція.

За словами Хіба, після завершення судово-медичної експертизи у швейцарському місті Санкт-Галлен, барона поховають у сімейному склепі Фальц-Фейнів у Ніцці.

Едуард фон Фальц-Фейн народився 14 вересня 1912 року в селі Гаврилівка на Херсонщині.

Після перевороту 1917 року родина виїхала спершу до Німеччини, а потім до Франції. Згодом Фальц-Фейни оселилися в Ліхтенштейні.

Агроном за фахом, Едуард був відомим підприємцем, журналістом, спортсменом і спортивним діячем, учасником олімпійського руху, меценатом. Зокрема, передав Україні (а також Росії) низку шедеврів живопису й інших унікальних музейних експонатів, серед яких – передана бібліотеці НАН України бібліотека Сержа Лифаря. Сприяв відродженню заповідника “Асканія-Нова”.
На кошти Едуарда фон Фальц-Фейна побудована церква в Гаврилівці.

Нагороджений орденами “За заслуги” І та ІІ ступенів і Ярослава Мудрого IV та V ступенів, почесною відзнакою президента України (1994 р.).

Читайте також:
Помер Богдан Гаврилишин, визначний український економіст і благодійник

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна