Бо буде пізно. ЄС закликає Україну ратифікувати Римський статут 2019 року

 

Голова представництва Євросоюзу в Україні Х’юг Мінгареллі закликав Київ наступного року розпочати визнання юрисдикції Міжнародного кримінального суду.

“Ми закликаємо до якнайшвидшого прогресу в підготовці ратифікації Римського статуту МКС і внесення змін до судової системи, які для цього потрібні. Якщо ми не зробимо цього 2019 року, потім буде пізно. Тому давайте будемо дуже обережні і зробимо це наступного року”, – сказав Мінгареллі, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

Дипломат зазначив, що Україна вже передала до МКС документи щодо злочинів, скоєних на її території.

“Тепер ратифікація стане логічним наступним кроком”, – підкреслив Мінгареллі.

Посол ЄС просить українську владу найближчим часом ратифікувати Римський статут, адже злочини, скоєні на території України у зв’язку війною, є юрисдикцією МКС. Водночас він нагадав: Україна зобов’язалася ратифікувати статут за угодою про асоціацію з ЄС.

Україна підписала Римський статут Міжнародного кримінального суду 20 січня 2000 року, однак ще не ратифікувала його.

Згідно з Конституцією України в редакції від 2016 року, яку затвердили у рамках реформи правосуддя, Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом. Ця норма набуває чинності 30 червня 2019 року.

На відміну від міжнародних судових органів, які за своєю природою є допоміжними засобами захисту прав і свобод людини й громадянина, МКС доповнює систему національної юрисдикції та може приймати до свого провадження справи не тільки за зверненням держави-учасниці, а й із власної ініціативи. Наприклад, коли держава, під юрисдикцією якої перебуває особа, підозрювана у вчиненні передбаченого Статутом злочину, “не бажає або не здатна проводити розслідування чи порушити кримінальне переслідування належним чином”.

Деякі держави принципово негативно ставляться до самої ідеї існування МКС. На їх думку, такий Суд обмежує суверенітет держави та має невизначено широку компетенцію. Найбільш запеклим супротивником МКС є США.

Читайте також:
Путін вивів РФ з Римського статуту, щойно Гаага визнала агресію проти України

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.