Армія чи МВС? Полторак і Аваков ділять мільярди спецконфіскату Януковича

 

Очільники різних силових структур в уряді ділять кошти спецконфіскату – так звані “гроші Януковича”, конфісковані на користь держави. Міністр оборони Степан Полторак та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонували свої варіанти розподілу цих коштів.

Відповідні пропозиції глави МОУ і МВС внесли на засідання уряду 14 листопада, інформує “Економічна правда”.

Степан Полторак пропонує спрямувати 4 млрд. гривень на закупівлю та модернізацію озброєння і військової техніки. Ще 1 мільярд, на думку глави Міноборони, потрібно спрямувати на будівництво військових об’єктів.

Пропозиція Арсена Авакова полягає в тому щоб виділити 2 млрд. гривень Державній іпотечній установі на забезпечення житлом поліцейських на умовах фінансового лізингу.
Додатково по 125 млн. гривень міністр внутрішніх справ пропонує виділити Національній поліції та Державній службі з надзвичайних ситуацій на закупівлю пожежних машин.
Ще 49 млн. гривень, за планом Авакова, має отримати Адміністрація Держприкордонслужби на закупівлю спецтехніки.

За словами в.о. міністра фінансів Оксани Маркарової, уряд ще не прийняв остаточне рішення щодо того, як розподілити “спецконфіскат”.

“Було винесено два документа від різних розпорядників і за результатами обговорення і зауважень схвалено з доопрацюваннями. Відповідно, коли всі зміни буде внесено і фінальний текст буде підписано та опубліковано, тоді і буде розподіл (в межах дефіциту)”, – зазначила глава Мінфіну.

За результатами засідання уряду ці рішення увійшли в пакет тих, які прем’єр доручив доопрацювати протягом трьох днів.

Як зазначається в супровідних документах до проекту бюджету на 2019 рік, уряд не вирішив, як розподілити конфісковані у 2017 році кошти в сумі 268,8 млн. доларів, або 7,5 млрд. гривень.

У четвер, 15 листопада, секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що до кінця року конфісковані кошти з оточення Януковича надійдуть до оборонного сектору України.

“Сподіваюсь, що ще в цьому році ми отримаємо додатковий ресурс для Міністерства оборони та інших силових структур. Це всім відомі конфісковані кошти з оточення Януковича, які знаходились в українській банківській системі. Їх не дуже хочеться віддавати, адже вони підтримують стабільність банківської системи. Це валютні кошти, але ми не можемо тягнути далі. Ці гроші повинні бути розподілені в напрямку оборонного сектору найближчим часом. До кінця цього року їх не зможуть використати, але це будуть авансові платежі” , – сказав Олександр Турчинов під час передачі військової техніки на бронетанковому заводі в Києві, передає “Еспресо ТВ”.

Як повідомляла “Новинарня“, на засіданні Кабміну 14 листопада Степан Полторак на уряді виступив із вимогою збільшити видатки на оборону в бюджеті-2019.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна