Бойовики в Донецьку обікрали і катували міняйла, схиляючи його до співпраці

 

Денис Казанський
журналіст, блогер, переселенець з Донеччини

(FB)

Бідолашного міняйла в Донецьку бойовики довели до того, що він, перебуваючи в ОРДЛО, записав і оприлюднив у мережі свою історію про переслідування, знущання і катування від так званої “поліції ДНР”. Наслідки такого кроку можуть бути трагічними, але, зважаючи на зроблене, цього чоловіка уже геть зовсім довели до відчаю і йому байдуже.

Короткий  зміст відео.

Олександр Болюх займався у Донецьку переведенням у готівку коштів із карток. Такий бізнес став можливим завдяки з’яві “ДНР” і зникненню банківських установ і банкоматів. Мешканці ОРДЛО продовжують отримувати на картки українські пенсії і соцвиплати у гривнях, але зняти їх не можуть, адже для цього потрібно виїжджати в Україну. Кожен виїзд — витрачений час, нерви і гроші, тому легше звернутися до міняйла. Для цього потрібно перевести кошти у гривнях на його картку через “Приват24”, а міняйло одразу віддасть “на руки” трохи меншу суму готівкою в рублях.

Після 2014 року такий бізнес в ОРДЛО розцвітає пишним цвітом і пункти переведення у готівку відкрилися майже на кожному кроці. За роки війни комерсанти-міняйли розбагатіли, обросли жиром і в якийсь момент стали бажаною здобиччю для “освободителей”. Хтось підпорядкувався Ташкенту й іншим впливовим “ДНРівцям”, а хтось продовжував працювати на свій страх і ризик, і потрапив “під роздачу”.

Одного прекрасного дня прийшли і за Олександром Болюхом. Відправили “на підвал”, вкрали колекцію монет. Поки він перебував у неволі, “слідчі поліції ДНР” зняли із його карток гроші, понад мільйон рублів.

“Наді мною знущалися, катували, робили все, щоби я погодився співпрацювати. Мене годували із землі, як тварину, катували, не даючи заснути, обливали водою і били, коли я на колінах повзав і просив змилостивитися”, — говорить Олександр Болюх на відео.

Історія для “ЛДНР” — банальна. Ми знаємо багато розповідей про те, як там розправляються із людьми, яких запідозрили у симпатії до України. Однак набагато більше розправ там здійснюється суто через шкурний інтерес, коли жертви — звичайні люди, підприємці, у яких є що відібрати. Такі випадки рідко потрапляють в ЗМІ. Найчастіше підприємці просто тихо відкупляються і замовчують скоєне, аби не мати більших проблем.

Давно пишу — всі, хто може, покидайте ОРДЛО. Кожна людина там є потенційним заручником. До кожного будь-коли можуть прийти із зброєю. Населення не має жодних прав.

Ну, а тим, у кого все ще залишилися ілюзії щодо “русского мира” і “братьев-освободителей”, моя порада — подивіться відео, послухайте розповідь людини. Ось що отримали жителі Донбасу як нагороду за свої походи на “референдум”.

Читайте також:
У Донецьку “прийняли на підвал” екс-секретаря міськради Сергія Богачова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.