Словаччина вперше висунула обвинувачення бойовику “ДНР/ЛНР”. Це Маріо Рейтман

 

У Словаччині вперше висунули обвинувачення громадянину країни за участь у війні на Сході України на боці бойовиків “ДНР”.
Про це в понеділок, 12 листопада, повідомила поліція Словацької Республіки.

За припущеннями “Новинарні“, заочно обвинувачений – Маріо Рейтман (або Райтман, Mário Reitman).

За повідомленням правоохоронців, слідчий Національного кримінального агентства МВС Словаччини висунув обвинувачення громадянину Маріо Р. у злочинній участі в бойових діях у складі організованої збройної групи на території іншої держави.

Це перший випадок, коли громадянина Словаччини звинуватили в участі у боях на Донбасі проти української армії, зазначили в поліції.

Обвинувачений Маріо Р. із липня 2015 року і до сьогодні воює на боці проросійських сепаратистів. Він “брав та бере активну участь у бойовій діяльності організованих збройних груп під час війни на території іншої держави, зокрема в Донецькій області”, ідеться в повідомленні.

У Словаччині бойовикові загрожує позбавлення волі терміном від двох до восьми років.

Як інформувала “Новинарня“, це в січні 2017 року стало відомо, що Національна кримінальна агенція Словаччини (НАКА) на вимогу генпрокуратури проведе розслідування щодо можливої кримінальної відповідальності п’ятьох словацьких громадян, які воюють на сході України в лавах проросійських сепаратистів.

Зокрема, ще в серпні 2014 року ЗМІ повідомляли про 45-річного громадянина Словаччини, етнічного серба Мирослава Рогача (Miroslav Roháč), затриманого українськими військами біля Іловайська за участь у бойових діях на боці “ДНР”.
Невдовзі його звільнили з ув’язнення й повернули в ОРДО, обмінявши на українських військовополонених.

Крім того, за бойовиків воювали також Штефан Потоцький (Štefan Potocký), Маріо Райтман (Mário Reitman), Міхал Бем (Michal Böhm), Мартін Сойка Кепрта (Martin Sojka Keprta), Ріхард Браніцький (Richard Branický).

Водночас число словаків на службі сепаратистів може виявитися в рази більшим.
Принаймні журналіст Томаш Форро восени 2016 року відвідував Донецьк і повідомляв про 10-15 словацьких бойовиків ОРДЛО.

Читайте також:
Правоохоронці Словаччини взялися за своїх найманців у “ДНР”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна