38% українців вважають корупцію “ментальною особливістю” нації. СОЦІОЛОГІЯ

 

Абсолютна більшість громадян України – 91% – вважають корупцію серйозною проблемою України. Водночас 61% опитаних переконані в тому, що це – найсерйозніша проблема, яка заважає розвитку держави. І лише 5% називають її не надто серйозною чи взагалі надуманою.
Такими є дані загальнонаціонального опитування, яке провели Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та Центр Разумкова.

“Так само 61% опитаних упевнені, що ті, хто має боротися з корупцією, самі корумповані. В цьому громадяни вбачають основну причину відсутності позитивних зрушень у боротьбі з корупцією”, – ідеться в коментарі соціологів до дослідження, переданих ФДІ “Новинарні“.

Інші вагомі проблеми в боротьбі із корупцією називаються такі:

  • корумпованість майже завжди лишається безкарною – 38%;
  • відсутність “сильної руки”, яка б навела порядок у суспільстві – 31%;
  • недосконалість законів, які можна розтлумачити як завгодно – 28%.

“Звідси випливає і високий відсоток тих, хто вважає, що корупцію не подолати лише зусиллями влади. Такої думки дотримується теж 61% респондентів”, – зазначають у ФДІ.

“Тим часом, голосуючи за кандидатів у президенти, громадяни все одно робитимуть ставку на тих, хто зможе здолати корупцію чи домогтися покарання корупціонерів. Це один із п’яти найбільш згадуваних критеріїв, якими виборці керуватимуться під час свого вибору. Боротьба з корупцією потрапляє і в п’ятірку тем, про які громадяни України хочуть почути від кандидатів на передвиборчих дебатах”, – коментує директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина Бекешкіна.

Згідно до соцопитування, викорінити корупцію допоможуть насамперед каральні методи.

Жорстко карати усіх причетних до корупції воліють 55% респондентів.

Дієвими, на думку українців, можуть бути також:

  • усунення корупційних ризиків, тобто ухвалення таких законів, щоб не було можливостей для корупційних дій (28%);
  • виховування людей, щоб вони і самі не давали хабарів, і боролися з цим явищем (12%).

Цікавий розріз думки і щодо хабарів. Абсолютна більшість (78%) опитаних не виправдовує їх у разі, коли вирішується справа суспільного значення, виправдовують – лише 9%.
При цьому до “себе рідних” українці поблажливіші – готові виправдати корупційні дії заради блага сім’ї 17% опитаних.

Чи можуть причини корупції критися у ментальності українців? Таке питання також потрапило у фокус дослідження. 38% громадян вважають, що це саме так.
Та все ж відносна більшість (46%) українців із цим не згодна.

“Це питання ставилося у далекому 2001 році, і тоді корупцію вважали проявом української ментальності значно менше – 26%. Насторожує інший факт: чим молодші респонденти, тим частіше вони називали корупцію рисою ментальності українців”, – ідеться в коментарі ФДІ.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 16 по 22 серпня 2018 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.
Опитано 2019 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Захід, на якому оприлюднено результати, профінансувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Читайте також:
В Україні стартував конкурс кандидатів у Вищий антикорупційний суд

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна