Суд у Швейцарії заборонив “Північному потоку” робити виплати “Газпрому”

 

Суд у Швейцарії заборонив компаніям Nord Stream AG (власник газопроводу “Північний потік”) і Nord Stream 2 AG (оператор будівництва “Північного потоку-2”) робити будь-які виплати “Газпрому”.
Про це повідомляє “Німецька хвиля” із посиланням на проспект російської компанії до випуску єврооблігацій.

Рішення ухвалене як тимчасові забезпечувальні заходи за позовом компанії “Нафтогаз України”.

Внаслідок судового рішення “всі виплати від цих компаній “Газпрому” направляються на швейцарських приставів”, ідеться в документі.

Як інформувала “Новинарня“, 28 лютого “Нафтогаз” виграв Стокгольмський арбітраж проти “Газпрому” за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги “Нафтогазу” про компенсацію за недопоставлені “Газпромом” обсяги газу для транзиту. Суд зобов’язав “Газпром” виплатити “Нафтогазу” компенсацію в розмірі 4,6 млрд. доларів за цим положенням.
Остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд. доларів на користь “Нафтогазу”.

30 травня “Нафтогаз” ініціював примусове стягнення присуджених йому $2,6 млрд., у зв’язку з небажанням “Газпрому” виконувати зобов’язання за рішеннями в справах щодо постачання і транзиту газу. У зв’язку з цим швейцарська влада вжила заходів щодо активів російського монополіста.

14 червня “Газпром” через суд  домігся припинення арешту активів. Однак у вересні Апеляційний суд у Швеції розглянув аргументи НАК “Нафтогаз України” і скасував своє рішення про тимчасове призупинення примусового виконання рішення арбітражу.

У Швейцарії були арештовані акції компаній Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. Активи “Газпрому” були також заарештовані у Великій Британії і Нідерландах.

У липні “Нафтогаз” подав у Стокгольмський арбітраж позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу. Українська сторона в попередньому порядку оцінює свої грошові претензії в 11,58 млрд. доларів.
Згідно з проспектом до випуску єврооблігацій “Газпрому”, цей позов об’єднаний із позовом російської компанії про розірвання транзитного контракту через Україну.

Контракт на транзит між “Нафтогазом” і “Газпромом” діє з 2009 по 2019 рік. Згідно з документом, “Газпром” має щороку передавати не менше 110 мільярдів кубометрів газу для транзиту територією України.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна