Військова прокуратура розслідує закупівлю неякісних мінометів “Молот”

 

 

Військова прокуратура прокоментувала хід розслідування щодо вибухів мінометів “Молот”.

Як повідомили “Новинарні” у прес-службі військової прокуратури Центрального регіону України, військова прокуратура Київського гарнізону розслідує кримінальне провадження за фактом неналежного виконання своїх обов’язків військовими службовими особами 1285 Головного військового представництва Міноборони під час виконання державного контракту.

Зазначається, що це призвело до закупівлі за бюджетні кошти неякісних мінометів М 120-15 “Молот”.

“Триває комплексна cудова експертиза, в рамках якої перевіряється технічний стан вказаних мінометів, відповідність їх тактико-технічним характеристикам, що заявлені заводом-виробником, та можливість їх безпечного використання під час бойових дій”, − ідеться в повідомленні.

Зазначається також, що Державна аудиторська служба проводить аудит щодо раціонального використання бюджетних коштів Міністерством оборони.

У ході досудового розслідування відпрацьовуються також суб’єкти господарювання, які завод-виробник залучав до виконання робіт − “на предмет фіктивності та завищення їх обсягів або вартості”.

Водночас у військовій прокуратурі відзначають, що “наразі об’єктивних даних щодо неналежної якості мінометів, які б обґрунтовувались матеріалами справи, не отримано“.

Тож на даний час однією з головних причин розриву мінометів “Молот” є факти подвійного заряджання та порушення порядку проведення стрільб особовим складом.

Досудове розслідування за вказаними фактами триває.

Як повідомляла “Новинарня“, 23 вересня на фронті розірвався міномет “Молот”. За словами волонтерів, вибух стався у 72-й механізованій бригаді імені Чорних запорожців, яка дислокується на Світлодарському напрямку.

Це не перший нещасний випадок з мінометом “Молот” виробництва київського заводу “Маяк”.

6 липня 2018 року під час військових навчань на 233-му Рівненському загальновійськовому полігоні стався розрив міномета “Молот”, унаслідок якого загинули троє військовослужбовців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128 огпбр, дев’ятеро бійців дістали поранення.
Президент Петро Порошенко на час розслідування заборонив використовувати міномети “Молот” на навчаннях до завершення розслідування.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос відстоював версію, що на полігоні відбулося подвійне заряджання через відсутність запобіжників.

Раніше міномет “Молот” на навчаннях розривався також на полігоні “Широкий Лан” у 2016 році, тоді загинули два військові.

Прокуратура розглядала три версії вибуху міномета “Молот” після проведення слідчого експерименту на Рівненському полігоні: людський фактор – подвійне зарядження, неналежний стан міномета “Молот” і неналежний стан міни, яка заряджалась.

11 липня на тому ж полігоні провели слідчий експеримент із підривом аналогічних мінометів.

Багато журналістів, громадських активістів та волонтерів заявляли про низьку якість “Молотів”, що призводить до їх розривів.

Читайте також:
Військова прокуратура почала кримінальне провадження за фактом розриву “Молота” на фронті

13 смертей за два роки: Луценко розповів, чому вибухають міномети “Молот”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна