Спецслужби окупантів вербували дружин офіцерів ЗСУ, тиснучи через родичів в ОРДЛО

 

Дружини трьох офіцерів Збройних сил України були завербовані російськими спецслужбами і так званими “МГБ” сепаратистів під час перебування у своїх батьків у Росії та на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей
Як передає “Новинарня“, про це в середу, 31 жовтня, повідомив прес-центр СБУ.

Співробітники російських спецслужб намагалися отримати від жінок інформацію про військові звання, посади, місця перебування та службові обов’язки їхніх чоловіків, а також дані про військові підрозділи, де вони проходять службу, їх задіяння в операції Об’єднаних сил та АТО.

Оперативники СБУ встановили, що на жінок здійснювався психологічний тиск, їм погрожували забороною в’їзду-виїзду, в’язницею, утисками батьків. Внаслідок чого вони надали письмові згоди на конфіденційне співробітництво з обранням псевдонімів.

Прес-центр СБУ поширив відео інтерв’ю жінок, які розповідають, що їхні батьки живуть, відповідно, у Горлівці (ОРДО) та Антрациті (ОРЛО). Ще одну вербували в російському Санкт-Петербурзі.

“Оперативники військової контррозвідки СБУ запобігли втягуванню в протиправну діяльність громадянок України, які були вимушені погодитися на співробітництво з ворожими спецслужбами. Після повернення на підконтрольну українській владі територію жінки співпрацюють зі слідством та дають показання щодо обставин їх вербувань та отриманих завдань”, – зазначили у спецслужбі.

В СБУ підкреслили: згідно з положеннями ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада), громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.

Читайте також:
“Дитина й батько померли, дружина вийшла за іншого, мати захворіла.
Як жити військовому після полону?”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна