Стали відомі дати розгляду в ЄСПЛ “кримської” справи “Україна проти Росії”

 

Суддя Європейського суду з прав людини від України Ганна Юдківська повідомила про дату розгляду першої міждержавної справи за скаргою України проти Росії і спрогнозувала період прийняття рішення щодо неї.
Про це суддя розповіла в інтерв’ю “Європейській правді”.

Справа “Україна проти Росії” про масові порушення прав людини в Криму в період анексії вже готова до розгляду.
За словами судді Юдківської, має бути проведено два слухання у справі. Одне з них буде відкритим; його дата вже визначена.

“Слухання відбудеться 27 лютого 2019 року”,

– повідомила суддя.

“Процедура така: ЄСПЛ проводить комунікацію з урядами обох держав, після цього відбувається розгляд справи, це – перші слухання. Далі Велика палата формує попередній висновок – чи є порушення, чи немає. Йде процес підготовки рішення, і Велика палата збирається на другі слухання, де вже розглядає проект самого рішення і голосує остаточно”, – розповіла Ганна Юдківська.

Відповідно до практики ЄСПЛ, між першим слуханням та ухваленням рішення Суду проходить приблизно рік. Суддя вважає, що дана справа не стане винятком.

“Можна розраховувати, що і в кримській справі “Україна проти Росії” за рік буде рішення Суду, принаймні щодо її прийнятності і щодо суті. А от питання компенсації, з високою імовірністю, буде відкладене” – розповіла Юдківська.

“Кримська справа” стосується подій, що передували анексії півострова Росією, а також безпосередньо після анексії – стверджуваних порушень прав людини в Криму.
Україна обвинувачує Росію у порушенні ключових прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини – права на життя, норми про заборону катування, незаконного позбавлення волі, викрадення людей, порушення свободи слова тощо.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці весни 2017 року ЄСПЛ взяв до розгляду порушення Росією прав людини у Криму.

Читайте також:
Україна подала нову заяву в ЄСПЛ щодо 71 політв’язня в Росії та Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна