РФ не перетворить Азовське море на внутрішнє озеро, — парламент ЄС

 

Європейський парламент у четвер, 25 жовтня, схвалив резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі.

“Російський агресор має зрозуміти, що всі його дії на порушення міжнародного права та двосторонніх угод і надалі зустрічатимуть рішучу та адекватну відповідь з боку демократичної спільноти. Євросоюз спільно з Україною протидіятиме “повзучій анексії” Росією Азовського моря та порушенням свободи судноплавства”, — написав президент Петро Порошенко у Facebook.

У резолюції є пункт про створення посади спеціального представника Європейського союзу щодо Криму і Донбасу, який працюватиме і навколо ситуації в Азовському морі.

Європарламент висловив обурення щодо незаконного видобутку нафти та газу Російською Федерацією на території України. “Підкреслюємо можливу небезпеку використання Росією існуючих нафтогазових родовищ у Азовському морі після досягнення своєї мети перетворення його на внутрішнє озеро в межах Російської Федерації”, — йдеться у документі.

Також у Європейському парламенті наголосили, що кримський міст збудований незаконно. “Висловлюємо стурбованість у зв’язку з участю європейських компаній у будівництві мосту і закликає Єврокомісію оцінити і перевірити застосування діючих обмежувальних заходів з боку ЄС”, — зазначили представники ЄП.

Вони привітали введення санкцій щодо шести компаній, причетних до будівництва. В резолюції закликали Раду ЄС вимагати від РФ негайно припинити інтенсивні і дискримінаційні інспекції суден, а також розглянути відповідні контрзаходи.

Росія, як вказали у резолюції, чато і грубо блокує та інспектує кораблі, які йдуть через Керченську протоку до чи з українських портів. У документі окремо наголосили, що міста регіону зазнали значних економічних втрат через анексію Криму та конфлікт на Донбасі, а ситуація на Азові ще більше погіршує ситуацію.

“Високо ціную підтримку Європарламентом ініціативи щодо допомоги українським портам та реалізації проектів соціально-економічної підтримки українського Приазов’я. Вдячний європарламентаріям за заклик до запровадження додаткових цільових санкцій за агресивні дії Кремля в Азовському морі та Керченській протоці”, — зазначив Петро Порошенко.

Як повідомляла “Новинарня“, заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк у четвер, 25 жовтня, під час дискусії на Львівському безпековому формі заявив, що в Азовському морі базуються вже більше 120 кораблів і катерів Росії, і РФ продовжує нарощувати там свої військові потужності.

На думку одного із керівників ДПСУ, після захоплення Криму та окупації частини Донецької і Луганської областей наступною ціллю Росії є захоплення Азова.

Читайте також:
“Ситуація загрозлива”: Росія перекинула на Азов ще три бойові кораблі. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна