“Ситуація загрозлива”: Росія перекинула на Азов ще три бойові кораблі. ВІДЕО

 

В Азовському морі базуються вже більше 120 кораблів і катерів Росії, і РФ продовжує нарощувати свої військові потужності на Азові.
Про це повідомив заступник голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк на Львівському форумі з безпеки в четвер, 25 жовтня.

Новинарня” вела відеотрансляцію з цієї панелі ЛБФ під назвою “Ситуація в Азовському морі як економічний, безпековий та соціальний виклики” (модератор – Бен Ходжес, генерал-лейтенант армії США у відставці, колишній командувач військ США в Європі).

“На сьогоднішній день ситуація [в Азовському морі] достатньо серйозна і достатньо загрозлива”, – заявив Серватюк.

За словами представника ДПСУ, після захоплення Криму та окупації частини Донецької і Луганської областей наступною ціллю Росії є захоплення Азова.

“На сьогоднішній день угруповання кораблів і катерів РФ в Азовському морі – більше 120… Вчора два сторожових кораблі – “Сиктивкар” і “Кизляр” – були внутрішніми водами Російської Федерації доправлені до порту Азов, і зараз вони знаходяться в акваторії Азовського моря”, – сказав генерал-лейтенант Серватюк.

За його словами, сьогодні почалося буксирування ще одного корабля РФ на Азов – “Стерегущий”; він уже пройшов по Волзі Ярославль.

“Тільки рішучі дії України за підтримки закордонних партнерів можуть нормалізувати ситуацію в Азовському морі”, – сказав Василь Серватюк.

У свою чергу американський генерал Бен Ходжес заявив, що Україна повинна виробити чітку стратегію щодо своїх дій в Азовському морі для ефективної протидії РФ.

“Перш за все, Україна має створити стратегію, а також політику щодо Азовського моря, встановити, де проходять “червоні лінії”. По-друге, Україна повинна вимагати свободу навігації в Азові, щоб російські кораблі не зупиняли українські”, – сказав Ходжес.

Він зазначив, що необхідно збільшити кількість представників ВМС у Генеральному штабі ЗСУ та Міністерстві оборони.
“Це мають бути люди, які розуміють ситуацію та можуть приймати рішення”, – сказав генерал.

Бен Ходжес відзначив, що США повинні підтримувати Україну у проведенні військових навчань, наданні технічної підтримки, а також у інформаційній сфері, висвітлювати події в Азовському морі.

“Дії Росії в Азовському морі – це частина зусиль, спрямованих на економічне придушення України. Для цього не потрібне вторгнення, для цього достатньо зупинити експорт з Маріуполя, Бердянська, на це розраховані ці дії”, – зазначив генерал.

Генерал Василь Серватюк нагадав, що Україна вже почала нарощувати присутність в Азовському морі – був відремонтований корабель ДПСУ, “Донбас”, перекинуті з Одеси кораблі ВМСУ “Донбас” і “Корець”, малі броньовані артилерійські катери “Кременчук” і “Лубни”; планується перекидання кораблів з Дунаю, планується модернізація постів технічного спостереження і створення протидесантної оборони.

Нагадаємо, 6 вересня, Рада нацбезпеки і оборони України прийняла рішення посилити військову присутність на Азові.

У Кабміні повідомили, що до кінця року на Азовському морі буде створена військово-морська база ВМС ЗС України для відсічі агресивним діям Російської Федерації.

Такі кроки військове керівництво України здійснює на тлі регулярних затримок та блокування росіянами на Азові торгових суден, що ходять в українські порти Бердянськ і Маріуполь.

Президент Петро Порошенко і секретар РНБО Олександр Турчинов попереджали також про ймовірний наступ ЗС Росії на Маріуполь.

Читайте також:
“Непрямими діями”. Командувач ВМСУ розповів, як можна протистояти
Росії на Азові

Мілітаризація Азову може призвести до дестабілізації в Чорному морі, – ЄС

Катер РФ провокував бойове зіткнення в Азовському морі,
— командир МБАКа “Кременчук” Регула

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна