Місія ОБСЄ виявила порушення у відведенні заборонених озброєнь на Луганщині

 

Згідно до звіту СММ ОБСЄ від 15 жовтня 2018 року, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей зафіксовано зосередження значної кількості танків, артилерійських систем та бронетехніки бойовиків. 11 жовтня озброєння та техніка перебували як із порушенням ліній відведення, так і за межами виділених місць зберігання.

Зокрема, зафіксовано в районі населених пунктів Луганщини (ОРЛО)

  • Перевальськ:
    – 122 мм РСЗВ БМ-21 «Град» – 1 одиниця;
    – танки Т-64 – 3 одиниці;
    – 122 мм самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» – 3 одиниці;
    – 120 мм самохідний міномет 2С9 «Нона-С» – 1 одиниця;
    – БМП-1 – 46 одиниць;
    – БМП-2 – 8 одиниць;
    – ЗРК 9К35 «Стріла-10» – 5 одиниць;
  • Бугаївка:
    – танки Т-64 – 16 одиниць;
    – 122 мм самохідні гаубиці 2С1 «Гвоздика» – 13 одиниць;
    – 122 мм причіпні гаубиці Д-30 – 14 одиниць;
    – 100 мм протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра» – 6 одиниць;
  • Кадіївка:
    – 152 мм причіпні гаубиці 2А36 «Гіацинт-Б» – 5 одиниць, що рухались у складі колони за вантажівками військового типу; у складі цієї ж колони зафіксовано вантажівку з установкою ЗУ-23-2;
  • Оріхово-Донецьке:
    – ракетна система “земля-повітря” 9К35 ” Стріла-10″.

Згадано у звіті й деякі порушення на підконтрольній території.

“Поруч із відповідними лініями вилучення, але поза визначеними майданчиками для зберігання в районах, контрольованих урядом, 12 жовтня безпілотник СММ помітив, що ракети “земля-повітря” (9К37) розташовані близько 3 км на північний схід від Кліщівівки (60 км на північ від Донецька). 13 жовтня СММ побачила танк (Т-64) біля Покровська… 14 жовтня СММ виявила зенітно-ракетний комплекс (9К33 “Оса”) біля Новоохтирки (55 км на північний захід від Луганська) та ракетну систему “земля-повітря” (9К33), розташовану близько 4 км на північний схід від Гречишкиного (45 км на північний захід від Луганська)” – сказано у зведенні.

Водночас бойовики продовжують чинити перешкоди діяльності СММ ОБСЄ щодо моніторингу дотримання режиму припинення вогню та відведення озброєнь на окупованих територіях.
Згідно з тим саним звітом СММ ОБСЄ від 15 жовтня, окупанти не надали спостерігачам доступ для проведення моніторингу в районах н.п. Заїченко, Саханка, Новоазовськ та Леонове.
У районі Донецького аеропорту та Новоласпи БПЛА Місії піддавався глушінню засобами РЕБ збройних формувань Російської Федерації.

Читайте також:
Доба ООС: 37 обстрілів, бойове зіткнення під Авдіївкою – загинув воїн ЗСУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна