Кабмін затвердив порядок застосування зброї у ЗСУ для відповіді на російську агресію

 

Кабінет міністрів України у середу, 10 жовтня, затвердив постанову про порядок застосування зброї у ЗСУ для відсічі збройній агресії проти України. Про це повідомляє “РБК-Україна”.

Метою постанови є врегулювання застосування зброї і бойової техніки ЗСУ для відсічі агресії проти України в мирний час, під час заходів щодо забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії по закону “Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету Україна на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях” (закон про реінтеграцію Донбасу) з урахуванням досвіду проведення АТО.

Відповідно до законодавства України, ЗСУ можуть у мирний час застосовувати та використовувати зброю та бойову техніку для відсічі можливої збройної агресії проти України, самозахисту та у разі будь-яких дій, що можуть призвести до нанесення значних матеріальних збитків об’єктами, які прикриваються ними, за місцем дислокації чи в районі виконання завдань.

Відповідно до закону про ЗСУ встановлено, що Кабмін визначає порядок застосування зброї і техніки військовими.

Так, відповідно до рішення Кабміну, ЗСУ мають право застосовувати зброю для:

  • відбиття нападу або попередження загрози нападу на об’єкти, що охороняються;
  • звільнення заручників та/або військоволонених, захоплених військових та/або цивільних об’єктів;
  • знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії;
  • захисту цивільних осіб та/або цивільних об’єктів від нападу;
  • запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони;
  • припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку особам, залученим до здійснення заходів із забезпечення нацбезпеки і оборони.

Крім того, наголошується, що військові мають право застосовувати зброю або бойову техніку в інших випадках, визначених наказами командувача об’єднаних сил.

Читайте також:
На Донбасі двоє українських бійців загинули, підірвавшись на вибуховому пристрої

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна