Вибори в Боснії: у сербів переміг радикал Додік, але статус-кво не зміниться

 

Чинний президент Республіки Сербської Мілорад Додік переміг на виборах від громади сербів до президії Боснії і Герцеговини.

Як свідчать дані центральної виборчої комісії Боснії і Герцеговини, Додік (Альянс незалежних соціал-демократів, СНСД) серед сербської громади набрав майже 54% голосів.

Серед боснійців-мусульман першим став Шефік Джаферович (Партія демократичної дії, СДА) із понад 37% голосів.

Вибори до президії Боснії  Герцеговини в громаді хорватів виграв Желько Комшич (“Демократичний фронт”), у якого майже 52%.

Таким чином, президія БіГ, що складається із трьох співпрезидентів (від трьох етнічних громад) повністю оновилася. Чинний член президії від сербів Младен Іванич (Партія демократичного прогресу) набрав 43% голосів.

Соратниця Додіка Желька Цвіянович лідирує на виборах президента Республіки Сербської.

Мілорад Додік виступає за відділення РС від Боснії, для цього планує провести референдум. Також Додік активно підтримує президента Росії Володимира Путіна і користується взаємною підтримкою.

Як з’ясувала “Новинарня” за оцінками експертів у Боснії, вибори-2018 не змінять розстановку сил в країні – адже в президії БіГ є два голоси інших співпрезидентів проти сербського радикала Додіка.
Успіх партії Додіка серед сербів був прогнозований. При цьому оглядачі визнають, що розпад БіГ за нинішніх умов неможливий.
Водночас цікаво, що досі Додік не визнавав Федерацію БіГ, а своїм балотуванням до президії по суті визнав її. Тож, імовірно, його політика на загальнодержавному рівні буде стриманішою, ніж досі в РС.

Європейський Союз привітав прагнення громадян БіГ до мирного і законного способу реалізувати свої права на демократичних виборах та прогрес країни на шляху європейської інтеграції.

“Новий мандат є можливістю для політичних лідерів, щоб продемонструвати знову прихильність і рішучість до здійснення реформ, необхідних для просування до ЄС”, – ідеться в заяві глави дипломатії Євросоюзу Федеріки Могеріні та єврокомісара Йоганнеса Ганна.

Вони цитують висновки місії спостерігачів ОБСЄ, згідно з якими вибори були по-справжньому конкурентоспроможними, а також засвідчили продовження поділу за етнічною ознакою.

“Ми очікуємо, що всі політичні лідери братимуть участь у формуванні органів влади на всіх рівнях і конструктивно співпрацюватимуть в інтересах громадян своєї країни”, – йдеться в заяві з Брюсселя.

7 жовтня громадяни Федерації Боснії і Герцеговини обирали трьох членів Президії БіГ, депутатів парламенту БіГ та парламентів двох ентитетів (складових БіГ) – Федерації Боснії і Герцеговини та Республіки Сербської, президентів і віце-президентів Республіки Сербської та депутатів у 10 кантонах (жупаніях) ФБіГ.

Читайте також:
У столиці Боснії на ТРЦ засвітили величезне привітання Україні
та заклик до РФ звільнити Сенцова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна