Рада під тиском вулиці зробила крок до надання громадянства іноземцям-АТОвцям

 

Верховна Рада має намір спростити порядок надання громадянства України іноземцям та особам без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та суверенітету України.

Як передає “Новинарня“, відповідний законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України)” (№3433) на ранковому засіданні у вівторок, 2 жовтня, підтримали в першому читанні 252 нардепи.

Ініціаторами законопроекту виступили депутати Ігор Білецький, Олег Петренко й Ігор Луценко.

Як заявив у коментарі журналістам лідер партії “Національний корпус” Білецький – колишній командир батальйону “Азов”, закон у разі схвалення захищатиме права близько 500 іноземців 2014-2015 років, які воювали за Україну на Донбасі.
Він згадав, що лише за період його командування “Азовом” загинули чотири іноземці – двоє росіян, грузин і швед.

Зокрема змінами до закону “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” пропонується встановити визначення для терміну “участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості Україні” щодо іноземців та осіб без громадянства, які надавали практичну допомогу піздрозділам в АТО/ООС.

Проектом також пропонується визнати іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності України, такими, що перебувають на законних підставах на території України, та надати можливість таким особам одержати посвідку на тимчасове проживання в Україні на час участі в захисті територіальної цілісності та недоторканості України.

Білецький пояснює, що проект пропонує вирішувати це питання довідкою з бойового підрозділу, а не поданням до Міністерства оборони.

Крім цього, законопроектом передбачається встановлення обмежень щодо добровільного або примусового повернення таких іноземців та осіб без громадянства до держави-агресора або країн, що не визнають територіальну цілісність України або підтримують агресію проти України.

У зв’язку з цим Андрій Білецький зазначив, що було вже кілька прикладів, коли іноземці-добровольці з АТО вимушено поверталися в Росію чи Білорусь і там потрапляли до в’язниць.

Внесенням змін до закону “Про громадянство України” пропонується передбачити норму щодо спрощеного порядку прийняття у громадянство України іноземців та осіб без громадянства, які надавали практичну допомогу у захисті територіальної цілісності та недоторканості України.

Голосування 2 жовтня партія “Національний корпус” назвала “першою серйозною перемогою” у боротьбі за громадянство для добровольців-іноземців.

“Спільні зусилля націоналістів та усіх, хто прийшов під Раду вимагати ухвалення цього важливого закону, досягли сьогодні успіху.
Попереду – друге читання, тож не розслабляємось і знову вийдемо до парламенту, щоб досягти остаточної перемоги у цьому питанні.
Якщо важливі для країни і її народу законопроекти не приймаються – ми готові змусити Раду працювати за допомогою тиску вулиці й громади”, – ідеться в партійній заяві.

Раніше цього дня біля будівлі Верховної Ради почалася акція на підтримку законопроекту Білецького та іноземних громадян, які брали участь в антитерористичній операції на Донбасі. Близько 500 активістів “Нацкорпусу” і “Нацдружин”, а також кілька десятків прибічників “ВО “Свобода”.

Подібна акція проходила на площі Конституції також 20 вересня. Тоді “нацдружинники” спробували прорвати кордон правоохоронців, унаслідок чого один поліцейський отримав травми.

Пізніше учасники акції за врегулювання статусу добровольців-іноземців прикували себе наручниками до огорожі поблизу адміністрації президента.

Читайте також:
У Росії громадянина засудили за спробу вступити до полку “Азов”

Бразильський подвійний агент «ДНР» Дієго Марчук:
як провалилася спроба впровадити «крота» у полк «Азов»

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна