Ігор Гоцуляк став першим українцем, який пробіг легендарний Спартатлон. ВІДЕО

 

Киянин Ігор Гоцуляк став першим в історії представником України, який пробіг Спартатлон – знаменитий ультрамарафон довжиною 246 у Греції між містами Афіни і Спарті.
Як передає “Новинарня” з посиланням на сайт змагань, 28-річний Гоцуляк показав 72-й час серед майже 400 учасників, чоловіків і жінок. Стартувавши в Афінах о 7-й ранку 28 вересня, представник український бігун фінішував у Спарті суботу, 29 вересня, о 14:45, із часом 31 год. 44 хв. 44 сек.

Із 36 годин вибігли 237 учасників. Переміг – другий рік поспіль – японець Ісікава Йосіхіко, який був на фініші з часом 22:54:40.

На маршруті стаєри не мали права сидіти й лягати, мали при цьому короткі зупинки з напоями.

Пробіг ускладнювався дуже поганими погодними умовами – низькою температурою, особливо вночі, сильним вітром і зливою. Щоб хоч трохи зігрітися, представник спортклубу “Сармат” мусив на дистанції “надягнути” на себе великий сміттєвий пакет, згодом – легкий дощовик.

На запитання, “як він”, по ходу дистанції Ігор жартома відповідав –

“як живий труп”.

Фінішував Гоцуляк під оплески вболівальників, під дощем, загорнутий у прапор Україги.

Ігор Гоцуляк на дистанції Спартатлону. Фото з ФБ

Він поскаржився на холод і голод.

“Друзі, це щось неймовірне…
Бігти під божевільною зливою, огорнувшись у сміттєвий пакет. Єдиний учасник від України за всю історію Спартатлонів – Ігор Гоцуляк, подолав 246,8 км пекла за 31 годину 44 хвилини 44 секунди.
Немає слів… Одне захоплення…” – прокоментував подію тренер бійцівського СК “Сармат” Іван Дзюбенко.

Що таке Спартатлон? Це забіг на дистанцію 246,8 км (153 милі). Проводиться щорічно в Греції з 1983 року між Афінами і Спарті.

Згідно з легендою, після битви при Марафоні в 490 р. до н.е. грецький воїн Фідіппід пробіг від Марафона до Афін, щоб сповістити про перемогу греків. Добігши до Афін без зупинок, він встиг вигукнути: “Радійте, афіняни, ми перемогли!”, і впав мертвий.
Однак, за Геродотом, Фідіппід насправді був гінцем, посланим за підкріпленням з Афін до Спарти, який подолав дистанцію майже 240 км менш ніж за два дні.
Ґрунтуючись на цих даних, п’ять офіцерів британських ВПС на чолі з Джоном Фоденом у 1982 році вирушили в Грецію для перевірки на місці, чи можливо було подолати відстань між Афінами і Спартою за півтора дні. Три бігуни успішно завершили дистанцію (з часом від 34:30 до 39 год.).
У наступному році команда ентузіастів на основі Британсько-грецької торгової палати в Афінах організували перший відкритий міжнародний пробіг Спартатлон, який став традиційним.

Рекорд на Спартатлонах із 1984 року тримає грек Янніс Курос – 20:25:00. Він брав участь у цих забігах чотири рази і щоразу вигравав, причому його результати займають чотири перші місця в загальному списку найкращих показників Спартатлону.

Найкраща з-поміж жінок – полька Патриція Березновська – пробігла Спартатлон за 24:48:18 (2017 рік).

Читайте також:
Команда поранених АТОвців вдруге пробігла Марафон морської піхоти США.
ФОТО, ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна